Monisha Kaltenbornt bedobták a cápák közé

F1

2015. március 13. péntek, 09:29

Melbourne-ben a pénteki szabadedzéseket a csapatfőnökök sajtótájékoztatója követte a programok sorában, amelyen a legtöbb kellemetlen kérdést természetesen Monisha Kaltenborn kapta a Sauber-saga kapcsán.

Bár az F1 történetének első női csapatfőnöke rögtön első megszólalása alkalmával leszögezte, a Giedo van der Gardéval kapcsolatos, jelenleg is folyamatban levő bírósági üggyel kapcsolatban nem nyilatkozhat, ám a nemzetközi szaksajtó összegyűlt képviselői ezt nem igazán tartották tiszteletben, és a legkülönfélébb módokon próbáltak véleményeket, információkat kicsikarni az egész F1 számára rendkívül kellemetlen ügy részleteiről.

Több neves szaklap munkatársa is egyenesen azt a kérdés szögezte Kaltenbornhoz, hogy a történtek fényében alkalmasnak és elég erősnek érzi-e magát egy F1-es csapat irányításához. Persze mi mást lehet erre felelni, mint hogy „igen”, de az indiai hölgy arca és testbeszéde mindent elárult: rendkívüli módon megviseli az eset, nem is csoda, hiszen az egész világ erről beszél jelenleg, és a legfrissebb hírek szerint van der Garde ügyvédje már egyenesen börtönbüntetést követel ellene, amiért szándékosan megakadályozta védence Ausztrál Nagydíjon történő indulását, noha az érvényes szerződéssel rendelkezik a csapattal.

Egy másik kérdés, azt firtatta, milyen hatással van az ügy a Sauberre. Na, erre legalább már válaszolhatott, még akkor is, ha feleletében nyilván nem volt semmi meglepő… „Nagyon negatív hatással van ez az egész kellemetlen ügy a csapatra nézve. Jelenleg egy folyamatban levő bírósági ügy rendelkezései szerint kell irányítanunk a csapatunkat egy versenyhétvégén, ez nyilván nem az, amire bárki is vágyna…”

Egy harmadik leleményes újságíró kolléga csavart egyet a történeten, és ha már Kaltenborn nem nyilatkozhatott az ügyben, a többi csapatfőnökhöz fordult a kérdéssel: szerintük milyen hatással van a Sauber körül kialakult botrány általában véve az F1-re és annak megítélésére?

Elsőként Toto Wolff, a Mercedes vezére ragadta magához a szót: „Sok mindent hallunk az ügyről, de valójában nem szabad elfelejtenünk azt, hogy nem ismerjük a részleteket, így nem tudjuk, mi igaz belőlük, és mi nem. Az F1-ben mindig is voltak ehhez hasonló ellentmondásos, több szempontból megítélhető esetek, de távol álljon tőlünk, hogy a részletek beható ismerete nélkül véleményt formáljunk bármiről.”

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene egyetértett az előtte szólóval, mint mondta: „Sok-sok hasonló kényes helyzetet láttunk már az F1-ben, és időnként sajnos előfordul az ilyen. Ami biztos, hogy ez nem a legjobb módja a szezonkezdésnek, és sajnálatos, hogy erről kell most beszélnünk, ezért reméljük, hogy mielőbb tisztázódik minden, és újra mindenki arra fog figyelni, ami a versenypályán történik” – fogalmazta meg alighanem sokak óhaját az olasz.

Közben helyszíni beszámolók újabb részleteket árultak el van der Garde bokszban tett rövidke látogatásáról. Állítólag, amikor a holland belépett a Sauber garázsába, az összes szerelő kivonult onnan, és leültek egy másik helyiségben reggelizni, csak hárman maradtak őt kötelességből segédkezni neki az üléspróbánál. Hogy a pereskedő pilótának igaza van-e, és jogosan perli-e a Saubert, azt a bíróság dolga megítélni, de hogy van der Garde ezzel a húzásával semmi jót nem ér el, abban egészen biztosak vagyunk, mert ezek után aligha alkalmazza majd szívesen bármelyik csapat az F1-ben…

A Sauber az első szabadedzést a bírósági ügy miatt még kénytelen volt kihagyni (különben lefoglalták volna a csapat felszereléseit), a második tréningen viszont már Marcus Ericsson és Felipe Nasr is pályára hajthatott, ám Kaltenborn azt nem árulhatta el, hogy mi változott a két edzés között, ami miatt ez a tilalom feloldódott.

A pilóta és a svájci csapat ügyét jelenleg is tárgyalják, a további fejleményekről természetesen azonnal beszámolunk majd.

Tagged: