100 lóerős hátrányban jelenleg a Renault

F1

2015. március 20. péntek, 10:07

Szerző: Strommer Benjamin

Javulást ígért az idei szezonra, ennek ellenére hatalmas hátrányt szedett össze a Renault. 50 lóerővel erősebb motorról beszéltek, mint az utolsó F1-es teszten, ám egy annál gyengébb erőforrás érkezett.

A franciák gyári támogatású csapata, a Red Bull már tavaly is sokat panaszkodott az erőforrások teljesítményére, ennek ellenére mégis ők tudtak legtöbbször a Mercedes mögött végezni. A 2015-ös szezon első versenyén, Ausztráliában azonban az eddigieknél jóval nagyobb lemaradásban találták magukat, Daniel Ricciardo csak a hatodik helyen ért célba, és még kört is kapott. „Valószínűleg 100 lóerő hátrányban vagyunk jelenleg a Mercedeshez képest” – számszerűsítette az óriási különbséget Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke.

A Renault ráadásul az előszezon folyamán egészen optimista volt azt illetően, hogy sikerülhet felzárkóznia a Mercedesre, ehhez képest kiábrándító pofonként érkezett a szezonnyitó nagydíj. „Tudjuk, hogy valódi javulást értünk el a tél folyamán, de itt nem tudtuk megmutatni, a tény pedig az, hogy látszólag visszafelé mozdultunk” – mentegetőzött Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezető igazgatója. „Figyelembe véve a tél utolsó heteinek tempóját, vélhetően nem lesz szükség túl sok változásra, hogy hozzáférhessünk ehhez a javuláshoz.”

Remi Taffin, az RS műveleti igazgatója a problémák konkrét forrását is igyekezett körülhatárolni – szavaiból kiderül, hogy a motorvezérlés nem működik megfelelően. „A motortérképekhez, vagy az erőforrás konfigurálásának módjához köthető. Habár határozottan nem könnyű kijavítani, nincs szükség teljes újratervezésre.”

A Sky Sports F1-es szakértője, Mark Hughes azt is kiszámolta, ha a Renault előrejelzései helyesek lettek volna, akkor a Red Bullt a Mercedes és Ferrari között intették volna le. „Egyévnyi fejlesztés után várni lehetett, hogy a Renault ledolgozza 40 lóerős lemaradását, de a Melbourne-be szállított motorverzió, amelytől 50 lóerővel többet vártak a Barcelonában, a teszten használtnál, valójában gyengébb volt annál, és sokkal rosszabbul vezethető” – magyarázta el, miért lepődött meg mindenki házon belül a gyenge szereplésen.

„Melbourne-ben 100 lóerő volt a lemaradásuk a Mercedeshez képest, akik 50-et nyertek 2014-hez viszonyítva. Ha a Renault teljesítette volna, amit a szimulációja ígért, a Red Bull teljesítménye valószínűleg valahol a Mercedes és az oly sokat javuló Ferrari között lett volna, a verseny képe pedig nem lett volna olyan lelombozó.”

Tagged: