Ecclestone már tudja Toto Wolff sírfeliratát

F1

2015. április 8. szerda, 16:21

A sportág 84 éves vezetője legutóbbi nyilatkozatával kicsit elvetette a sulykot: azzal vádolta meg a Mercedes motorsport-igazgatóját, hogy segít tönkretenni az F1-et.

Nehéz lenne azt mondani ezek után, hogy Bernie Ecclestone tiszteli üzlettársait. Bizony, hiszen nem minden nap hallunk olyan nyilatkozatot tőle, mely egyenesen valaki halálára utal, de ma ez is megtörtént. Pedig csak Max Mosley korábbi mondataira kívánt reagálni a Sport Bild hasábjain, mondván „nem fogom hagyni, hogy az F1 lerombolja magát, csak azért, mert néhányan hibát követtek el.”

Tény, hogy abba a „néhányba” magát is nyugodtan beleszámolhatta volna, de ebben az esetben most konkrétan Toto Wolffra utalt. Hogy miért? A Mercedesnél tökéletesnek tartják a jelenlegi motorszabályozást, Ecclestone pedig vissza szeretne térni a még szépen sivító V8-asokhoz. „A rajongók hangokat szeretnének, a csapatok pedig a költségek csökkenését” – vélekedett a brit.

Ezzel kapcsolatban Wolff hozzáfűzte, hogy „a jelenlegi technológia fontos része a részvételünknek. A marketingstratégiánk a Forma 1 hibridtechnológiáját tartja szem előtt.” Ahogy kifejtette, a helyzet nem olyan rossz, mint ahogy azt Ecclestone lefesti. „A Ferrari feltámadt – noha még mindig mi vagyunk a mérce, a többiek is egyre közelebb érnek. Sok helyen csökkent a nézettség, de nem mindenütt – például Angliában magasabbak ezek a számok. Németország talán csak F1-es másnaposságban szenved.”

Ecclestone riposztja természetesen várható volt: „Csak ülünk, és várjuk, hogy a Forma-1 egyszer csakj eltűnjön. Totónak nagyszerű sírfelirata lehet majd egyszer: „Segítettem megölni az F1-et”. Persze, nem magában csinálta, de segédkezett benne” – hangzott a durva hangvétel üzenet a Mercedes főnökéhez.

A sportágat fura ötletekkel megreformálni kívánó Ecclestone az FIA-hoz akar fordulni segítségért. „Megpróbálom bevonni és meggyőzni az FIA-t, és ha valaki panaszkodni fog, hadd tegye. Garantálom, hogy mi fogunk nyerni. 50 év munka után nem fogom hagyni, hogy az F1 kártyavárként dőljön össze az önzőség miatt.”

Abba sajnos nem gondolt bele a vezér, hogy amikor a 2008-as gazdasági válság után három gyártó is kilépett a sportágból egy év alatt, akkor mindenki azon polemizált, hogy szimpla GP1-gyé válhat a Forma-1 – most van egy, több márka számára is szimpatikus (és a közúti közlekedéshez is közelebb álló) szabályozás, amit ismét szúrja egyesek szemét. Ha békét akarsz, készülj a háborúra…

Tagged: