Megérte várni – Ford Mondeo 2.0 TDCI Titanium Powershift

Autó

2015. április 10. péntek, 08:00

Végre próbára foghattuk az új Mondeót, amely az egyik legjobban várt tavaszi hazai autós újdonság. A Ford üdvöskéje leginkább a cégeknél lehet kedvelt, de a modell privát rajongótáborára is számíthat a kölni gyártó.

Az újdonság jóval személyre szabhatóbbá vált elődjénél, ezen felül számos olyan újítás kapott helyet benne, ami nemrég még csak a luxusautók kiváltsága volt. Ilyen például a hátsó biztonsági övbe épített légzsák vagy a baráti áron mért extrák között nagy kedvenc, az aktív parkolóasszisztens, amely praktikus segítség a mindennapokban. Nem szabad elfeledkezni a navigációs rendszerről sem, amely jelenleg ajándékba jár a megrendelőknek. A felületek kezelése egy méretes, az autóhoz méltó méretű középkonzoli kijelzőn keresztül lehetséges, és bár az érintőképernyő érzékenysége nem üti meg a mai okostelefonokon megszokott finomságot, minden igényt kielégít, többek között a prémium business hifi kiváló hangját is beleértve.

IMG_8206

A friss Mondeónak igazából már néhány éve a piacra kellett volna lépnie. A csúszás oka, hogy az európai gyártását át kellett költöztetni Spanyolországba, ahol ezt a manővert összekötötték a valenciai gyár bővítésével és korszerűsítésével

A keskenyre vágott lámpanyílások alól a prémiumextrának számító új, ledes fényszóró már intelligensen világít, a forgalmi helyzetnek megfelelően állítja a fénycsóva szélességét és erejét. Ugyanilyen különlegesség a sávtartó automatika, amelynek megkérdőjelezhetetlen a létjogosultsága, más kérdés, hogy kihasználtságának százalékos aránya nem a skála felső régiójában fog mozogni.

A Mondeo másik ütőkártyája, hogy páratlanul széles a motor és a hajtáslánc választéka, amiből mindenki ki tudja választani a számára megfelelőt. A tesztautónk ideális utazójármű, mert a kétliteres dízelszív – jelenleg – legerősebb kivitelével szerelték, amihez automata váltót csatlakoztattak, így a 180 lóerő és a 400 Nm felett könnyedén gyakorolhatja hatalmát a vezetőülés tulajdonosa. (Érdekesség, hogy az egyliteres, háromhengeres, sokakban megrökönyödést keltően kicsi erőforrás a magyar piacon nem lesz elérhető.)

IMG_8141

A motor kétezres fordulattól adja le legnagyobb nyomatékát. Más, korszerűbb dízelek 1600-tól már késlekedés nélkül, gőzmozdonyként húznak, a tesztautónknál ezen a téren érezni egy piciny hiányosságot

Ami a dizájnt illeti, a Ford zászlóshajójának méretes, Aston Martin stílusú hűtőrácsa erőt és agresszivitást sugall. A hatást fokozzák a 18 colos könnyűfém-keréktárcsák és a sportos alumínium pedálok, ám a látszat csal: az új Mondeo inkább a kényelem irányába mozdult el. A sportosság leginkább a külső szemlélőnek szól, belül már az óriási a tér, a dupla napfénytető, a kényelmes, elsőrangú ülések foglalják le az utasok figyelmét, mindehhez pedig kellemes rugózás társul. Hogy minden tökéletes legyen, a csendet a dízelmotor hangja sem töri meg.

Az újdonság ugyan a kritikusok szerint nem egy formatervezői telitalálat, szerintünk nagy dobás. Szerkesztőségünk ismeretségi köre egyértelműen az „el tudnám képzelni magamat benne” kategóriára szavazott, amikor szondáztuk a véleményüket – akár a hagyományos, ötajtós változatról, akár a kombi verzióról faggattuk őket. Hozzátesszük: a négyajtós, csak hibrid változathoz rendelhető karosszériát is nagyon várjuk…

Képgaléria

Ford Mondeo 2.0 TDCI Titanium Power Shift teszt

 

Hossz/szél./mag.: 4871/ 1852/ 1482 mm

Motor: 1997 cm3, 180 LE/ 3500, 400 Nm/ 2000-2500

Gyorsulás (0-100 km/h): 8,4 mp

Ár: 9 814 000 Ft (Alapár: 7 750 000 Ft)

Tesztautó: Ford Vagép Miskolc