Marquez Stonerről, Rossi és Lorenzo a suzukai 8 órásról beszélt

Motor

2015. április 10. péntek, 09:17

Magyar idő szerint tegnap este tartották a szokásos versenyhétvége előtti sajtótájékoztatón, amelyen több érdekes téma is felmerült. Marc Marquez elmondása szerint egészen szerdáig nem tudott a Stoner-ügyről, míg a Yamaha gyári versenyzői arról beszéltek, hogy a jövőben tényleg elképzelhető, hogy együtt szerepeljen a legendás suzukai 8 órás viadalon.

A Katari Nagydíj óta eltelt bő másfél hétben Dani Pedrosa és az ő alkarproblémái adták a legtöbb beszédtémát a MotoGP iránt érdeklődők számára. A Repsol Honda spanyolja legalább két futamot kénytelen kihagyni újabb műtétje, a HRC pedig a tesztpilótájukat, Hiroshi Aoyamát kérte fel a helyettesítésére. Nem sokkal később azonban kitudódott, hogy a 2012 végén visszavonult Casey Stoner is szívesen beugrott volna Pedrosa helyére, ám a Honda végül a japán mellett tette le a voksát.

Az austini versenyhétvége előtti csütörtöki sajtótájékoztatón a Repsol címvédőjét, Marc Marquezt kérdezték ezzel kapcsolatban: „Hogy őszinte legyek, erről tegnap hallottam először, eddig nem tudtam róla” – idézi a fiatal motoros szavait a crash.net szakportál. „A Honda nem kérdezett meg a döntésük előtt. Tegnap, amikor megérkeztem, az egyik szerelő kérdezte, hogy olvastam-e, mit írt ki Casey a twitter-oldalára, de én nem tudtam róla. De ez a Honda döntése volt, és én tiszteletben tartom azt.”

orig_aede77cb258ab85f39cf829c88abb87e

A Honda nem kérte ki Marquez véleményét Pedrosa helyettesítésével kapcsolatban

Stoner versenyzéshez való visszatérésére így a július végén megrendezésre kerülő suzukai 8 órásig várnunk kell, amely viadallal kapcsolatban egyébként szintén érdekes pletykák merültek fel a napokban: egyes külföldi sajtótermékek ugyanis tudni vélték, hogy a Yamaha a királykategóriás párosát, vagyis Valentino Rossit és Jorge Lorenzót indítani a legendás eseményen. Természetesen a két érintett véleményét is kikérték ezzel kapcsolatban a tegnap esti médiaeseményen:

„Hallottam ezekről a pletykákról. Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nagyon szívesen versenyeznék Jorgéval. Nagyon érdekes és jó móka lenne, emellett az új R1-et is versenybe vihetnénk” – nyilatkozta Rossi. „De ha őszinte akarok lenni, nem tudom pontosan a suzukai 8 órás időpontját, de már indultam rajta korábban, 2000-ben és 2001-ben, és óriási megterhelést jelent. Két vagy három alkalommal is Japánba kell repülnöd a tesztek miatt, és a verseny maga is nagyon kemény. Szóval szerintem idén ez bonyolult lenne, de talán a jövőben összejöhet.”

orig_7dbf419b5e77fea349bc5d5dc7b47466

A yamahások nem zárták ki, hogy a későbbiekben egy csapatban szerepeljenek a suzukai 8 óráson

Csapattársa, Lorenzo így reagált a felvetésre: „Beszéltünk néhányszor Valével arról, hogy a jövőben egyszer elindulunk ezen a viadalon, vagy akár egy autóversenyen, mint például a Le Mans-i 24 órás, mivel nagy rajongói vagyunk az autóknak is. De úgy gondolom, a pályafutásunk ezen szakaszában túl kockázatos lenne a nyári szünet közepén egy hosszútávú versenyre elutazni. Talán a jövőben. Eddig a Yamaha nem mondott nekünk erről semmit, szóval nem tudom.”

Az olasz és a spanyol szerint tehát nem valószínű, hogy már idén rajthoz állnak Suzukában, így a rendkívül pikánsnak ígérkező Stoner elleni csata is minden bizonnyal elmarad – legalábbis egyelőre. Most hétvégén azonban Austinban is nagy küzdelemre számíthatnak, akárcsak a mezőny többi tagja, főleg akkor, ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, és valóban esős napok elé nézünk az Amerikai Nagydíjon.