A hátország – F1-es versenyzők és szüleik

Napjaink F1-es versenyzőinek szülei igazán sokszínűek: egyesek maguk is versenyeztek, míg mások teljesen hétköznapi emberként élnek, egy dologban azonban hasonlítanak: mindenben segítették gyerekeik pályafutását.

Fernando Alonso édesanyja, Ana Diaz korábban egy áruházban dolgozott, apja, Jose Luis pedig szerelő volt egy robbanógyárban Ovideo közelében, s emellett amatőrként versenyzett gokarttal. Szenvedélyét át akarta adni gyerekeinek is, így gokartot épített, amit eredetileg Fernando nővérének szánt, de őt nem érdekelte a versenyzést – fiát azonban annál inkább. Jose Luis volt Fernando szerelője tizenkétéves koráig, elkísérte minden versenyre és tanácsokat adott neki. A pilóta anyja is – amikor csak tehette – a versenyek helyszínein szurkolt fiának.

alonso

Kimi Raikkonen szülei, Matti és Paula fiuk karrierjének kezdetén olykor közel húsz versenyen vettek részt kísérőként egy nyár alatt, gyakran egy héten öt napot utazással töltöttek – minden idejüket, pénzüket és erejüket Kimi karrierjének építése töltötte ki. Mattinak egyszerre két-három munkája volt, portásként és taxisként is dolgozott (de ügyes keze volt a szereléshez is), míg Paula titkárnő volt. Kimi szülei mindig külön szobában nézték a versenyeket, míg Paula átérezte a verseny izgalmait, addig Matti hideg fejjel kianalizálta a történteket – így könnyen kitalálható, hogy Raikkonen az apjától örökölte a nyugalmát és a hüvösségét. Matti 2010-ben, két nappal karácsony előtt halt meg.

raikkonen

Lewis Hamilton apja, Anthony szülei Grenadából emigráltak Angliába az ötvenes években. Édesanyja, Carmen, az angilai Bedfordshireben él, nem ad interjúkat és csak ritkán látogat el fia versenyeire.

hamilton2

Lewis kétéves volt, amikor szülei elváltak, mert Carmen csendes életet szeretett volna élni, férje azonban sikerre vágyott. A pilóta tizenkétéves koráig anyjával és annak testvéreivel lakott, majd mostohanayjával, Lindával és az apjával, Anthony-val nőtt fel, aki nagyon keményen dolgozott, hogy finanszírozni tudja fia pályafutását. Évekig támogatta, ellátta tanácsokkal és ő volt a menedzsere 2010-ig. Ekkor Lewis már a saját lábára akart állni és újra igazi apa-fiú kapcsolatot igyekezett kiaalkítani Anthony-val.

linda _ carmen - hamilton

1982 világbajnoka, Keke Rosberg Nico menedzsere volt fia karrierjének kezdetén, segített megnyitni előtte az ajtókat és szponzorokat szerezni neki. Édesanyja, Sina – aki korábban tolmácsként dolgozott – mindenben támogatja fiát, de annyira izgul a versenyek alatt, hogy még televízión keresztül sem bírja végignézni a futamokat. 

 rosberg

Sergio Perez édesapja, Antonio Perez Garibay  1987-ben Formula-3 bajnok volt Mexikóban, majd menedzserként dolgozott. Természetesen próbált támogatókat szerezni fiának is, hogy előrébb tudjon lépni a karrierjében. Most üzletember a versenyautók világában, szponzorokat keres mexikói és nemzetközi versenyekre. Politikai karrierjét is elindította, hiszen polgármesternek jelöltette magát Guadalajarában. Fia 2011-es monacói balesete után Peter Sauber kitiltotta őt a paddockból, mert nem tudta kezelni a kialakult helyzetet. Azt tanácsolták neki a csapatnál, hogy inkább maradjon otthon és kíméljen meg mindenkit az idegeskedéstől. Sergio édesanyja Marilu Mendoza.

perez

Carlos Sainz édesapja korábban raliversenyző volt, világbajnok lett 1990-ben és 1992-ben, valamint négyszer végzett a második helyen. Beceneve a „Matador”, Gyerekkorában tehetséges focistaként a Real Madridnál volt próbajátékon, valamint spanyol bajnok lett squashban tizenhat évesen. Közben elkezdte az autóversenyzést is – annak ellenére, hogy szülei eredetileg az ügyvédi pályát szánták neki. Carlos Jr. anyja Monica Sainz.

 sainz _alonso

Jenson Button édesapja, John a hetvenes években rallikrossz versenyző volt. Végigkövette fia karrierjét, az alsóbb kategóriákban és a Formula-1-ben is szinte minden versenyére elkísérte. Beceneve „Törpapa” volt, rózsaszín inge elhíresült. 2012 januàrjában hunyt el szívrohamban Dél-Franciaországban.
Button szülei hétéves korában váltak el, ezután ő és nővérei anyjához költöztek Frome-ba. Édesanyja, Simone ma Monacóban él. John második felesége, Pippa volt a pilóta pótanyja, amíg apjával tartott a kapcsolatuk – 19 éves koráig szinte a saját fiaként nevelte Jensont.

button

Valtteri Bottas apjával, Raunóval ment ki először ötévesen egy gokartversenyre, ahol kedvet kapott az autósporthoz és a következő évben már ő is rajthoz állt. A finn pilóta egy interjúban elmondta, hogy szülei teljesen normális életet élnek. Édesanyjának, Marianne Välimaának ravatalozó cége van, Raunónak pedig egy kis takarítóvállalata. Munkája során apja sok embert ismert meg, akik közül néhányan Valtterit szponzorálták karrierje kezdetén.

bottas

Daniel Ricciardo szülei, Joe és Grace jól menő céget vezetnek hazájukban. Joe Szicíliában született, de hétéves korában családjával kiköltöztek Ausztráliába. Grace már itt született, de eredetileg az ő családja is olasz származású, ősei Calabriából emigráltak. Ricciardo apja gyerekkora óta érdeklődik a versenyzés iránt, őt nagyapja vitte ki kiskorában a futamokra. Hobbiból ő maga is versenyzett majdnem harminc évig. 

ricciard2

A genfi születésű Romain Grosjean anyja francia, édesapja svájci származású. Apja korábban junior szlalom síelő volt hazájában, majd ügyvédnek tanult.mAnyai ágon nagyapja, Edgar Brandt híres vasműves, ő alkotta meg a vasszerkezetet az ismeretlen katona sírjánál a Diadalív mellett. Apai ágon nagyapja második helyen végzett az aspeni sí világbajnokságon 1950-ben.

Max Verstappen igazi versenyző családba született, hiszen édesapja Jos, „the Boss” az eddigi legsikeresebb holland Formula-1-es versenyző.  Nyolcévesen kezdte karrierjét, nem sokkal később már nemzeti versenyeken vett részt, megnyerte a német Formula-3-at, de nyert versenyeket az A1GP-ben és a LeMans Series-ben is. Anyja, Sophie Kumpen sikeres gokartversenyző volt egykor, kétszer nyerte meg a belga bajnokságot és 1995-ben a Trofeo Marguttin is győzni tudott Olaszországban – ahol olyan pilótákat utasított maga mögé, mint Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella. Max nagyapja, Robert és annak testvére Anthony GT versenyző volt. Verstappen szülei között néhány éve olyannyira megromlott a viszony, hogy a rendőrségre és a bíróságra is eljutott az ügyük.

verstappen

Massa édesapja, Luiz Antonio korábban hobbiból maga is versenyzett túraautókkal, tőle örökölte a pilóta az autózás iránti szenvedélyét, őt akarta utánozni. A versenyző édesanyja Ana Elena, akivel Massának – apjához hasonlóan – a mai napig nagyon szoros a kapcsolata.

massa

Nico Hulkenberg apja,  Klaus Dieter nagy motorsport-rajongó, támogatta fiát a döntésben, hogy ezt a karriert válassza és régebben sokszor elkísérte őt a versenyekre is.

Sebastian Vettel apja, Norbert maga is versenyzett a VW Scirocco Kupában. Édesanyja Heike.

vettel

Marcus Ericsson családjának ugyan sosem volt köze az autósporthoz, versenyzői karrierjét mégis apja, Tomas indította el, hiszen tőle kapta első gokartját.

Will Stevens mögött erős háttér áll, hiszen apjának, Richardnak pénzügyi tanácsadó cége van Londonban és felhasználja kapcsolatait ahhoz, hogy fiának szponzorokat szerezzen.

Roberto Merhi gazdag spanyol családból származik, de libanoni felmenőkkel is rendelkezik. Apjának, Roberto Merhi Sr-nak kerámiákkal foglalkozó vállalata van, szenvedélyesen szereti az autósportot, ő vitte el először a gokartpályára a kis Robertót öt éves korában bátyjaival. Anyai ágon nagyapja repülőpilóta volt, nagybátyja pedig repülőgép-szakértő.

Felipe Nasr ősei is Libanonból származnak, nagyapja a hatvanas években vándorolt ki Brazíliába, hogy új életet kezdjen – itt találkozott későbbi feleségével. Nagybátyja versenyzett a brit Formula Ford bajnokságban a ’80-as években, később Felipe apjával együtt létrehozta saját csapatát a Formula 3-ban.

Zárásként pedig itt van idősebb Pastor Maldonado, aki le kinézete miatt sem tagadhatná, hogy melyik pilóta édesapja. 

maldonado