Az F1 fiatal versenyzőket szponzorál a GP2-ben és GP3-ban

F1

2015. április 28. kedd, 11:23

Szerző: Strommer Benjamin

Bizonyos országokból származó feltörekvő pilótákat a Formula-1-et tulajdonló cég anyagilag támogat. Pontosan nem lehet tudni, hogy hány versenyző és kik tartoznak a programba.

Mondhatnánk, hogy a Forbes magazin két szerzője, Christian Sylt és Kate Hewitt egy eddig nagy titokban tartott ügyről rántották le a leplet, de ez nem lenne igaz. A Formula-1-et a tervek szerint 2012-ben vezették volna be a szingapúri tőzsdén, a jegyzés végül nem valósult meg, egy 498 oldalas prospektust azonban kiadtak a sportág ismertetőjeként. Ebben bukkant rá a két szerző egy rövidke utalásra a két utánpótlás-szériával kapcsolatban.

„Időről időre GP2-es és GP3-as versenyzőket szponzorálunk, hogy elősegítsük a sport fejlődését a kulcspiacokon” – áll a prospektusban, amely hozzáteszi, bizonyos nemzetiségű versenyzők katalizátorként működnek, hogy országukban növekedjen a Formula-1 ismertsége, ezáltal pedig a rajongói bázis és persze a kereskedelmi jogok értéke is. Ennél pontosabb részletek azonban nem ismertek, sem a versenyzők kilétét, sem a számukat illetően, sem azzal kapcsolatosan, mekkora összeget fordít a Formula-1 a fiatal versenyzők támogatására.

Adderly Fong

Mindenesetre néhány nevet megemlítenénk, a GP2-ben évek óta szereplő amerikai Alexander Rossiét, valamint a GP3 indulói között megtalálható hongkongi/kínai Adderly Fongot és kuvaiti Zaid Ashkananit: mindannyian olyan országok fiai, amelyek nagy és fontos piacot jelentenek a Formula-1-nek, az autósport komoly tradícióival azonban nem rendelkeznek (az USA az elmúlt években maradt távol az F1-től).

Azt sem tudni, a szponzorált versenyzők közül felkerült-e bárki a Formula-1-be, mindenesetre a Forbes megemlít pár olyan pilótát, akiknek pályafutását talán érdemes a fentiek tudatában újragondolni: Felipe Nasrt Brazíliából, Marcus Ericssont Svédországból, Romain Grosjeant Franciaországból és Nico Hülkenberget Németországból. 

Tagged: