Jövőre csak áprilisban indul az F1-es szezon?

F1

2015. április 29. szerda, 08:28

Az Autosport által kiszivárogtatott információk alapján 2016-ban a megszokott március közepi időpont helyett április 3-ra tolják el a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj megrendezését.

Utoljára 1988-ban volt példa arra, hogy ilyen kései időpontban induljon el az adott év Formula-1-es világbajnoki versenyfutása, akkor Rio de Janeiróban ugyanezen a napon rendezték a szezonnyitót. Bár az 1950-es, 1960-as években bevett szokás volt, hogy csak áprilisban, sőt, esetenként csak májusban kezdődött el a világbajnokság, a modernkori F1-ben ilyet még nem láttunk.

Az Autosport informátora azt is tudni véli, hogy rögtön az Ausztrál Nagydíjat követő hétvégén rendeznék meg a Kínai Nagydíjat, amiből arra lehet következtetni, hogy a versenyek közötti holtidőt szeretné kiiktatni a FOM, ezért folyamodnak a szezonnyitó nagydíj későbbi időpontra tolásához, így összébb sűrítve a naptárat. Ezzel nyilvánvalóan a költségcsökkentés lenne a cél, hiszen a csapatok így egyből utazhatnának egyik versenyhelyszínről a másikra, jelentős összegeket megspórolva.

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy az utóbbi években a szezon utolsó futama is egyre későbbi és későbbi időpontra került, és mára odáig fajult a helyzet, hogy a csapatoknak alig néhány hónap szünetük volt az előző szezon utolsó, illetve az új idény első futama között. Ez sok esetben kapkodást szült, némelyik csapat az első tesztekre el sem tudott készülni új autójával, sőt, volt olyan is (Marussia), amelyik még a szezonnyitón sem tudott részt venni.

Mindenki egyre leterheltebb és fáradtabb, és valahol az emberi teljesítőképességnek is van határa, ezért is lenne ésszerű lépés, ha jövőre csak áprilisban kezdődnek a szezon. A szurkolók ugyanis már az új szezon első versenyein sem félkész autók csatáját szeretnék látni…

Az Autosportnak nyilatkozva az Ausztrál Nagydíj elnöke, Andrew Westacott megerősítette a melbourne-i verseny április 3-ra tervezett megrendezését, hozzátéve, hogy magának a versenynek a kezdési idejét így viszont előbbre kell majd hozniuk a korábbi napnyugta miatt. „Az új dátum következményeként a rajtot korábbra hozzuk majd, de a szurkolók ugyanazt az akciót és szórakoztatást fogják megkapni a pályán és azon kívül, amihez eddig is hozzászokhattak” – mondta. 

A FOM részéről egyelőre nem kívánták kommentálni a hírt, de az Autosport tudni véli, hogy a jövő évi versenynaptár kérdését az F1-es Stratégiai Csoport soron következő, május 14-i ülésén fogják részletesen megvitatni.

Tagged: