A rajongók elfordulásától tart Silverstone

F1

2015. április 29. szerda, 08:58

Szerző: Strommer Benjamin

Bár a Lewis Hamilton iránti érdeklődés miatt arra számíthatnánk, a Brit Nagydíj otthonának nincsen oka panaszra, a pálya szerint káros hatásokkal járhat, hogy a sport túlságosan kiszámítható.

A szezon eddigi négy versenyéből hármat nyert meg Lewis Hamilton, akit minden alkalommal csapattársa, Nico Rosberg és a Ferrarik követtek. A Williams tempója nem elég ahhoz, hogy az élen levő gyártókat megszorongassa, de a többi istálló határozottan mögöttük áll – így hacsak nem történik valami a felsorolt résztvevőkkel, ők legfeljebb a hetedik helyért harcolhatnak.

„Ha meg tudom jósolni, még mielőtt kikelnék az ágyból, hogy Lewis négy másodperccel nyerni fog, őt Rosberg követi, aztán Vettel, Raikkönen, Bottas és Massa jön, ez pedig minden versenyen ismétlődik, akkor a termék nem elég jó” – beszélt Patrick Allen, a silverstone-i pálya ügyvezető igazgatója a Guardian lapnak. „A véleményem az, hogy a sportnak ennél kissé izgalmasabbnak kellene lennie. Nem téveszthetjük szem elől, miért jönnek ide a rajongók.”

„Azért jönnek, hogy gladiátorként lássák a hőseiket, ne az eredményképernyő egyik neveként. Ha ez történik, a sport lelkét veszítjük el.” Allen egyenesen a sportot irányító testületektől vár változást. „Az FIA és FOM segítségére van szükségünk a szabályokat illetően, hogy izgalmasabbá tegyük. Én nem tudom, mi a megfelelő válasz, de az érzésem az, hogy a sport nem olyan izgalmas, mint amilyennek kellene lennie. Inkább az autó műszaki fejlesztéséről szól, mintsem a versenyzők képességeiről.”

Silverstone a nagy múltú pályák egyike – itt tartották minden idők első világbajnoki futamát –, de az ügyvezetőben elevenen él a Német Nagydíj sorsa, valamint Monza küszködése. „A hozzánk hasonló pályáknak az F1 az üzlet nagy szeletét jelenti. Ha öt, hat, hét év múlva olyan pontra jutunk el, ahol a rajongók elapadnak, mert a termék nem elég érdekes, akkor bajban leszünk. Nagy az örökségünk, ami minket erősít. De erre nem lehet támaszkodni. Ahogy egyre kevesebben és kevesebben leszünk, már olyan lesz, mint a WWF: védelmezni kell.”

Tagged: