Ajánló: Még néhány gondolat az rFactor 2-ről

SimTech

2015. május 5. kedd, 14:51

Bizonyára sokak számára ismerős cím az rFactor, melyet az ISI fejlesztett – alábbi cikkünkben a sorozat mindmáig igen népszerű második darabjának kivesézését folytatjuk.

Az előző cikkben az előzményekről és az első nagy újításról, a gumikról volt szó. Folytassuk akkor, hogy még mi változott, ugyanis nem csak a gumikat illetően történt változás, hanem a motorfizika terén is, talán ennek fejlődéséről olvasható a legkevesebb. Említésre méltó a turbó szimulációja, amely segítségével így már turbómotorral szerelt autók is modellezhetővé váltak. Továbbá nem is olyan régen bevezetésre került a flexibilis kasztni bevezetése is a programba, amely szintén egy újabb szintre emeli az egészet. Az ilyen típusú programokba alkalmazott végtelen merevségű kasztnik helyett itt az autók alváz a valóságnak megfelelően csavarodhat, deformálódhat, amely így szintén hatással van az autó menetteljesítményére.

suzuki

A vezetés élményét tovább fokozza, hogy a valóságnak megfelelően, dinamikusan gumizódik fel a pálya az egyes versenyhétvégék folyamán. Így míg a legelső szabadedzésen egy teljesen “zöld” pályán mehetünk, amely még közel sem tapad jól, addig a versenyhez közeledvén egyre jobb állapotban lesz a pálya, mely egyben azt is jelenti, hogy egyre gyorsabb köröket lehet futni. Itt is oda kell figyelni, egy kicsit megyünk le az ívről és a „poros” pályán azonnal tönkre vágjuk a gumikat. Már amennyiben nem jön menetközben egy eső, ugyanis az ISI meghallgatva a játékosok kéréseit, az rFactor2-be bekerült az eső szimulációja is – amelyet meg kell hagyni, elég jól sikerült, és nem egy gyakorlott játékost hozhat zavarba adott esetben. A program egyik jó funkciója, hogy a felgumizott pályát (ún. RealRoad-ot) elmenthetjük, és amennyiben később esetlegesen gyakorolni szeretnénk, akkor ezt egy kattintással előhívjuk, és máris körözhetünk rajta.

Az első részhez képest nagy fejlődés történt a gépi ellenfelek (AI) terén is. Az rFactor2-ben már bátran versenyezhetünk ellenük, ugyanis nem csak gyorsak, és olykor akár agresszívak is, de kellőképpen ügyesek is. Bár a programot főképpen online használatra szánták, mindenképpen jó pontnak tekinthető, hogy azok is megtalálhatják végre a kihívást, akik nem kívánnak interneten keresztül játszani másokkal.

A program egyik gyenge pontja a tartalom. A többi szimulátorhoz képest relatíve kevés gyárilag kiadott autó és pálya létezik egyelőre: autóból 35 darabot találhatunk, míg pályából mindösszesen csak 18-at. (Assetto Corsa-nál ez a szám 50+ autó és 12 db pálya.) Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az rFactor jelszava mindig is a “Customize.Control.Connect.” volt; utalván ezzel arra, hogy a tartalom döntő részét a közösség készítette el és osztotta meg egymással.

autopakk

A szoftver a fentebb leírtakból látható, hogy az autó menettulajdonságainak minél hitelesebb visszaadására törekszik. Ezek megvalósítása meglehetősen számításigényes, így a fejlesztőknek kompromisszumot kellett kötni a program fejlesztése során. Ez az “ár” pedig az lett, hogy a grafika a többi szimulátoros programhoz viszonyítva közel sem next-gen. Személyes véleményem, hogy a program annyira szép, amennyire lennie kell; ugyanis miközben versenyzik az ember, és izzad az értékes tized-század, vagy akár ezred másodpercekért, nem igazán lesz ideje soka foglalkozni a környezet kinézetével.

Íme, egy összehasonlító videó a 2 évvel ezelőtti állapotokról. Marussia vs Marussia.

Összegezve tehát az rFactor2 egy olyan program, amelyet az ízig-vérig realisztikusságra törő játékosok számára szántak, bárki számára megfizethető keretek között. A programot interneten keresztül lehet megvásárolni, és két verziója létezik: egy örök életre szóló licensz, amelyet egyszer szükséges megvenni, és további teendőnk nincs vele, illetve egy standard licensz, amelyet utána évente meg kell újítani 12 dollárért, amennyiben szeretnénk továbbra is használni az online részét a programnak.