Alakul, de még foghíjas a 2016-os WRC naptár

Rali

2015. május 15. péntek, 08:46

Szerző: RallySport.hu – Lara

Jelen pillanatban négy futammal kevesebb világbajnoki helyszínt jelölt ki a FIA a Rali vb 2016-os szezonjára. Az már biztos, hogy a szezon továbbra is Monte-Carlóban kezdődhet, ezen kívül még a svéd verseny időpontja lett tisztázva. A többi megmérettetés pontos beosztására még várnunk kell.

A kilenc futamot felsorakoztató naptár, pontosabban helyszín tervezetet a FIA május 12-ei ülésén tárgyalták meg, melynek következő lépcsőfoka a Motorsport Világtanács lesz, ahol véglegesítik majd a dátumokat is. 

131133_Tanak01MC15sv028_resize

A tanács célszerűnek tartja e korai tervezet benyújtását, ugyanis bőven lesz ideje az illetékeseknek megvitatni az esetet. Hogy lesz-e több futam beiktatva a 2016-os menetrendbe, azt szeptemberig eldönthetik a szervezők. A világbajnoki futamok jelenlegi kilenc jelöltje: Monte Carlo (január 21-24.), Svédország (február 12-14.), Argentína, Ausztrália, Finnország, Olaszország, Mexikó, Lengyelország és Spanyolország. Új belépőt egyelőre tehát nem köszönthetünk a következő szezonban.

A Monte-Carlo és a svéd futam pontos időpontja elsősorban a csapatok és résztvevők dolgainak a megkönnyítése céljából került kiírásra – így pedig már a többi, fennmaradó futam beosztása is könnyebben megtörténhet. „A sorozat egyértelműen január közepén veszi kezdetét, majd februárban szintén a hónap közepe felé lesz verseny. E két időpont kitűzése miatt úgy gondolom, komolyabb konfliktusok már nem merülhetnek fel a tervezések során. Ez most egy tudatos döntés volt a részünkről, hiszen így május derekán elkezdve a munkálatokat lesz időnk szépen lassan megtervezni a következő évadot. Most csak kilenc futamot vonultattunk fel, de természetesen tartogatunk meglepetést – olyan országokkal vagyunk tárgyalásban, akik az idei évben nem voltak részesei a világbajnokságnak. Úgy gondolom, sikerül összehoznunk ismét egy tizenhárom fordulós évadot.” – mondta el Oliver Ciesla, Rali vb komisszár.