Haas: Nem lesz teher a Forma-1

F1

2015. június 4. csütörtök, 12:36

Gene Haas istállója jövőre debütál az F1-ben, amit sokak szerint nehéz lesz egyszerre üzemeltetni a NASCAR-ban szereplő csapatával. Ő azon biztos afelől, hogy nem lesznek ilyen problémáik.

Kilenc hónap van hátra az igazság pillanatáig: ha nagyon szeretnénk elrugaszkodni a témától, azt is mondhatnánk, hogy a gyerek születéséig, de azt vesszük, hogy a Haas szerepében új taggal bővül az F1-es család, talán nem is járunk olyan messze az igazságtól. Ennyi ideje van a sportág legújabb csapatának arra, hogy elkészítse első F1-es autóját, de más kihívással is szembe kell néznie a charlotte-i gárdának: egyszerre kell felkészülni a Forma-1-re, valamint működtetni NASCAR-csapatát, ami nem lesz könnyű vállalkozás.

„A NASCAR-csapat vezetését mások is meg tudják oldani” – nyilatkozta Gene Haas az Autosportnak arról, hogy mennyi fejfájást fognak neki okozni a következő hónapok. „Tony Stewarttal együtt visszük azt a projektet, és többedmagával nagyon jól irányítja a gárdát. Ami engem illet, én a gépekhez szükséges eszközök megépítéséért felelek, és jövőre is ugyanezt fogom csinálni, a F1-es csapat indítása mellett. Nem gondolom, hogy olyan nagy terhet jelentene összeegyeztetni a kettőt, a legnagyobb probléma az egyes versenyekre történő elutazás lesz majd.”

Arra a kérdésre, hogy mennyit fog aludni jövőre, Haas így válaszolt: „Nem tudom, és azt sem, hogy hogyan fog működni ez a kettő egymás mellett. Mindazonáltal jó móka lesz, legalábbis addig, amíg meg nem halsz” – tette hozzá nevetve. Csapata már első idényétől kezdődően a Ferrari támogatását élvezi majd, viszont ez még nem garancia arra, hogy az első pillanattól jól fognak teljesíteni. „Nehéz lesz versenyre kelni a nagyobb csapatokkal” – mondta Haas. „De legalább kihasználjuk azt az engedményt, hogy együttműködhessük másokkal. Azaz vásárolhatunk alkatrészeket más istállóktól, a karosszéria kivételével.”

„Noha még nem csináltunk semmit, szeretnénk bizonyítani, hogy ez járható út. Nem mennék vissza az alapokhoz, ahol egytől-egyig mindent neked kell csinálnod. Ez nagyon nagy munka, és ráadásul rengeteg pénzbe kerül” – mondta a 62 éves amerikai csapatfőnök.

Tagged: