Alonso: GP2-es sebesség, unalmas versenyek

F1

2015. július 8. szerda, 16:01

Szerző: Strommer Benjamin

A McLaren spanyol pilótája úgy érzi, unalmasok és kiszámíthatóak az F1 versenyei – mindezt a szigorú fejlesztési szabályokkal indokolja. Kezd megtörni a kétszeres bajnok?

Nem is kérdés, Fernando Alonsót saját idei tapasztalatai döbbentették rá, mennyire nehéz a fejlesztés a mai Formula-1-ben – nem csupán a motort, de az egész autót illetően. A Honda erőforrásával felszerelkezett McLaren jelentős tempóhátrányban a rajtrács végén kezdte a szezont, kilenc verseny elteltével pedig Silverstone-ban még mindig csak a 17-18. rajtpozíciókból, mindössze a két Manor elől rajtolhattak. Alonso a versenyen szerezte meg idei első pontját, de nem tartotta megérdemeltnek az eredményt a hét kiesést hozó futamon.

„Gyorsabb autókra van szükség, mert most túlságosan közel vagyunk a GP2-es időkhöz” – kezdte panaszáradatát Alonso. Állítása alátámasztásául: a silverstone-i rajtrács leglassabb F1-ese, Roberto Merhi mindössze fél másodperccel ment jobb kört az utánpótlásosztály pole-ját gyűjtő Szergej Szirotkinnál.

„Emellett több tesztelésre és szabad fejlesztési szabályokra lenne szükség, mivel most amilyen az autód az első téli teszten, többé-kevésbé ugyanolyan marad az év folyamán” – élt némi túlzással a kétszeres világbajnok, de nem nehéz szavaiban meglátni, hogy a McLaren katasztrofális idénye miatt kesereg. A tetemes hátrányt, amely már az első teszteken kitűnt, csak nagyon apró lépésekben sikerült ledolgozni.

„Fejlődsz, mindenki más is fejlődik, de mivel a szabályok nagyon szigorúak, a motorbefagyasztás és a szigorított aerodinamika miatt nem nagyon tudsz fejleszteni. Ez a versenyeket kiszámíthatóvá és nagyon unalmassá teszi.”

Tagged: