Nincs más alternatíva a Stratégiai Csoportra

F1

2016. június 8. szerda, 12:10

A sportág döntéseiben fontos szerepet játszó, hat F1-es csapatot tömörítő testületre továbbra is fontos szerep fog hárulni – legalábbis addig, amíg nincs életképes alternatíva rá.

A Forma-1 jövőbeli szabályait és képét formáló Stratégiai Csoport hat gárdát tud soraiban: A Mercedest, a Ferrarit, a Red Bullt, a Williamst, a McLarent és a Force Indiát. A testületre az utóbbi időben komoly felelősség hárult a sportág következő években követendő iránya miatt, legyen szó sportszakmai szempontokról, vagy a technikai szabályzat kialakításáról. Amíg a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn a minap kritizálta az F1 szabályhozatali modelljét és döntési folyamatait, addig Claire Williams nem lát okot arra, hogy a csoport jelenlegi képén és mechanikáján változtatni kellene.

„Mivel senki sem tudott életképes alternatívát ajánlani, ezért folytatni kell” – nyilatkozta Williams az Autosportnak a Stratégiai Csoportról. „Mi is lehetne az alternatíva? Bernie-nek hat szavazata van, Jean-nak (Todt, az FIA elnöke) szintén, ahogyan a csapatoknak is, de legalább hallgatnak ránk. Soha nem tapasztaltam még olyat, hogy erőszakosan fölénk kerekednek, és azt mondják, hogy ’nem’. Persze az időmérőtől eltekintve, de azt végül sikerült gyorsan megoldani. Mindannyian felálltunk, nemmel válaszoltunk, ők pedig elfogadták ezt.”

A csapatok és az F1 vezetői közötti pénzügyi kapcsolatot biztosító Concorde-egyezmény helyébe egy kölcsönösen kifizetődő megállapodás lépett, mely 2020 végéig tart, így ezen a téren négyéves stabilitás várható – különösen akkor fontos ez, amikor folyamatos diskurzus övezi az erőforrások kapcsán felmerülő költségeket. Williams úgy véli, hogy bár 2020 messze van, lassan ideje lenne elkezdeni tárgyalni az új egyezményről, mely biztosíthatja a csapatok hosszú távú elköteleződését.

„Mindenki nagyon komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy idáig jussunk, már ami a 2017-es szabályokat és az erőforrásokat illeti. Mivel ezeken túl vagyunk, nem csak az kerülhet szóba ezután, hogy milyen lesz az új Concorde-egyezmény 2020 után, hanem hogy milyen lesz a sportág 2020-at követően” – tette hozzá a helyettes csapatfőnök.

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: