A Ford megoldást keres: A munkahelyi ingázás nagyobb stressz, mint a munka?

Autó

2015. április 28. kedd, 12:30

Egy új, a Ford által Európa legnagyobb városaiban készített felmérés szerint az emberek számára több stresszt okoz a munkába járás, mint a munkájuk: a közvélemény-kutatás során hat nagyváros 5500 ingázóját szólították meg: egyharmaduk szerint a munkába járás egyre stresszesebb, egynegyedük pedig arra panaszkodott, hogy a közlekedés egyre kiszámíthatatlanabb.

Egy új felmérés szerint* Európa néhány nagyvárosának útjain csúcsidőben olyan komoly megpróbáltatást jelent a munkába járás, hogy az emberek nagyobb stresszként élik meg az utazást, mint a munkájukkal járó feszültségeket. A Ford Európai Ingázók Felmérésében 5503 embert szólaltattak meg Barcelonában, Berlinben, Londonban, Madridban, Párizsban és Rómában: a megkérdezettek több mint 26 százaléka találta stresszesnek a munkába járást – míg a munkáját csupán 23 százalék érezte stresszesnek. Rómában sokan komolyabb megpróbáltatásként értékelték a mindennapos ingázást, mintha új lakásba kellene költözniük. A londoniakban több feszültséget kelt a munkába járás, mint egy fogorvosi kezelés. A válaszadók egyharmada szerint a bejárás egyre stresszesebb, egynegyedük pedig arra panaszkodott, hogy a közlekedés mindinkább kiszámíthatatlan.

Ford_ingazas_1 

A Ford Intelligens Mobilitás terv keretében a Ford a világ több nagyvárosával is együttműködik: a vállalat tervének lényege az innovatív megoldások meghonosítása a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan közlekedő autók, a vásárlóknak nyújtott élmény és a ‘big data’ adatfeldolgozás területein, hogy ezek révén megoldást találjon a népességrobbanással és az urbanizációval együtt járó közlekedési problémákra. A Ford Intelligens Mobilitás tervét Andreas Ostendorf, a Ford Európa fenntarthatóságért, környezetvédelemért és biztonságos tervezésért felelős alelnöke ismertette Spanyolországban, a Fenntartható Márkák Barcelona című konferencián.

“Sokan úgy érzik, hogy egy egész napot töltenek el a közlekedéssel, még mielőtt belépnének az irodába.” – meséli Ostendorf. “A társadalom mindinkább urbanizálódik, a városok egyre nagyobbak és népesebbek – ezért olyan közlekedési infrastruktúrára van szükség, ami képes lépést tartani ezzel a növekedéssel. A mobilitás szabadságának védelme többet jelent új vasutak és utak építésénél: most arra van szükség, hogy közös munkával teremtsük meg az összehangolt és fenntartható megoldások logikus rendszerét.”

Ford_ingazas_3

Ford Intelligens Mobilitás

A Ford már idén több olyan globális kísérleti programot jelentett be, amelyek segítenek a közlekedéssel kapcsolatos ötletek tesztelésében, rugalmasabb megoldásokat kínálva a felhasználóknak, és olyan társadalmi összefogást hívva életre, aminek végső haszonélvezői maguk a fogyasztók. E kezdeményezések egyike az Európában útjára indított Handle on Mobility kísérlet, ami azt tanulmányozza, hogyan hangolható össze az elektromos hajtású kerékpárok használata az autózással és a tömegközlekedéssel, gyorsabbá és egyszerűbbé téve a mindennapos közlekedést, és hasznos segítséget jelentve a nagyvárosokban működő üzletek napi rutinjában. Az Innovatív Mobilitás Versenysorozat újabb globális kísérleteket jelent. A programot a Ford olyan újítók és fejlesztők számára hozta létre, akik megoldásokat kínálhatnak Anglia, Portugália, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, India, Kína és – a sorozat idei folytatásában – Ausztrália sajátságos közlekedési problémáira. A versenykiírásokban olyan témák szerepelnek, mint a szabad parkolóhelyek azonosítása a városokban, praktikusabb navigáció a zsúfolt forgalomban, vagy éppen a navigáció és egyéb eszközök felhasználása annak érdekében, hogy a távoli területeken élők is megfelelő egészségügyi szolgáltatáshoz jussanak. A Ford részt vesz a Fenntartható Fejlődés Üzleti Világtanácsa által szervezett Fenntartható Mobilitás Projekt 2.0 kezdeményezésben is. A projekt célja, hogy a mobilitással foglalkozó vállalatok és egyéb résztvevők összefogásával biztonságos és alacsony környezeti terhelésű mobilitási megoldásokat dolgozzon ki.