A mostani Ducati versenyképesebb, mint Stoneré volt

Motor

2015. március 23. hétfő, 14:48

Andrea Dovizioso volt a leggyorsabb a múlt héten megrendezésre került utolsó katari teszten, most pedig abszolút optimistán nyilatkozott idei esélyeikről, s állítása szerint a GP15 nem csak a szabályok által kínált engedményeknek köszönhetően teljesít jól. Az olasz odáig ment, hogy szerinte a mostani gép erősebb, mint amivel korábban Casey Stoner futamokat és vb-címet nyert.

Már csak három napot kell várnunk arra, hogy csütörtök délután az első szabadedzésekkel kezdetét vegye a gyorsasági motoros világbajnokság 2015-ös szezonja, amely előtt az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy vajon mennyit lépett előre az új GP15-nek köszönhetően a Ducati. A bolognaiak a bő egy hete rendezett katari tesztet megnyerték, így akár a hétvégi nagydíjon meglepetést is okozhatnak. A csapat egyik gyári versenyzője, Andrea Dovizioso így fogalmazott az évadnyitóval kapcsolatos célkitűzéseikről:
 
„Azért utazunk Katarba, hogy dobogóra álljunk” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sport hasábjain. „Gyorsak voltunk a teszten, de nagyon jól ismerem a négy legnagyobb ellenfelünket és a motorjaikat is, valamint azt, hogy hogyan dolgoznak a teszteken és a versenyhétvégéken. Semmi esetre sem lesz egyszerű dobogós helyezést szereznünk” – mondta a pilóta, aki arra a felvetésre, miszerint csak a számukra kedvező szabályoknak köszönhetően szerepeltek jól az előszezoni tesztek során, s az engedmények megvonása után visszaesnek majd, így reagált:

orig_cb1b6e7f1cba2991e5a21a8e1dff2230

„Akármi is történik, az nem fog befolyásolni minket. Versenyképes motort építettünk, így ha ezeket a kedvezményeket megvonják tőlünk, attól még nem fogunk hátraesni” – vélekedett Dovizioso. Mint ismeretes, a Ducati idén is igénybe veheti az Open kategória kedvezményeit (lágyabb hátsó abroncs, több felhasználható üzemanyag, több teszt- és fejlesztési lehetőség, stb.), ám bizonyos jó eredmények elérésre után ezeket elveszíthetik. Tekintve, hogy a puha hátsó keveréket nem is tették fel a katari gyakorlás során, s az üzemanyaglimitet sem használták ki teljesen, lehet igazság a motoros szavaiban.

Dovizioso, aki egyébként épp ma tölti be 29. életévét (ezúton is boldog születésnapot kívánunk a 2004-ben a 125-ösök között vb-címig jutó versenyzőnek!), szokatlanul optimistán beszélt az említett olasz sportlapnak nyilatkozva: a versenyző állítása szerint a Desmosedici GP15 jobb motor, mint amivel a 2000-es évek végén Casey Stoner több futamgyőzelmet és egy világbajnoki címet is szerzett a Ducatinak.

„Úgy gondolom, manapság erősebbek és versenyképesebbek vagyunk. Akkoriban Casey dominált, de ott leginkább ő maga jelentette a különbséget, hiszen a második Ducati sehol sem volt hozzá képest. Ez azt jelenti, hogy a motor nem volt annyira versenyképes” – magyarázta az olasz. „Ezzel szemben most a GP15 az, alapvetően jók az alapok, és jól is működik. Most rajtunk áll, hogy tovább dolgozzunk a részleteken és nyerjünk vele.”

A tavaly az összetettben a gyári Hondák és Yamahák mögött az előkelő ötödik helyen végző motoros arról is szót ejtett, hogy a Ducati formajavulása az ő hírnevének is jót tehet: „Ha egy olyan csapatban szerepelsz, amely sokat nyert, az emberek hajlamosok azt gondolni, hogy nyerő gép áll a rendelkezésedre. Ez ostobaság és téves elképzelés. Úgy gondolom, néhány évig alul voltam értékelve, amikor jó eredményeket értem el, de győznöm nem sikerült. Igen, érettebb lettem, bizonyos helyzeteket jobban kezelek, de nem sokban különbözöm a korábbi önmagamtól. Az igazság, mint mindig, valahol középen található” – zárta mondandóját a pilóta.