„A technológia előre halad, az F1 visszafelé”

F1

2015. május 13. szerda, 07:51

Miért van az, hogy miközben a világ folyamatosan gyorsul, a Formula-1 mégis egyre csak lassabb lesz? David Coulthard komoly kritikát megfogalmazva kimondta azt, ami sokakban érlelődik már.

2014-ben, az új turbómotorok, az üzemanyag-szabályozás és más változások miatt az F1-es autók általánosságban lassabbak lettek a korábbi években látottaknál, ami különösen az olyan technikás pályákon mutatkozott meg, mint Barcelona. A tempó idénre sem sokat javult, a Spanyol Nagydíjon például csak 6 tizeddel volt gyorsabb a pole-pozíciós idő, mint az előző évben, miközben a szintén ott versenyző GP2 köridejei ismét vészesen közel került az F1-esekhez.

A sport vezetői változást ígérnek 2017-től, amikor erősebb motorok és nagyobb kihívást jelentő autók érkeznek majd, legalábbis az előzetes tervek szerint. A BBC szakértője, David Coulthard szerint az átalakulás nem jöhet elég korán, hiszen ki kell mondani, a sport jelenlegi, „visszafelé fejlődő” állapotában sem a versenyzőknek, nem a nézőknek nem nyeri el a tetszését.

Dppi_00115005_854

„Az én nézőpontom szerint az F1-nek mindig az éppen aktuális évben kell az addigi leggyorsabbnak lennie” – írta a BBC-n vezetett rovatában a tizenháromszoros futamgyőztes Coulthard.” A technika fejlődik a világban. Ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a mobiltelefonok is egyre könnyebbek lesznek, egyre több dologra képesek és egyre erősebb az akkumulátoruk. Ugyanígy, a 100 méteres síkfutás világrekordja is folyamatosan javul, az ember pedig egyre messzebbre jut a világűrben. Ehhez képest az F1-es autók mégis néhány másodperccel lassabbak, mint tíz évvel ezelőtt.”

„Nyilvánosan ugyan nem mondják ki, de én tudom, hogy a mai versenyzők egy kicsit mind kiábrándultak a sport jelenlegi helyzete miatt, mivel az autók már nem olyan gyorsak mint pár éve, és nagyon sokkal a határ, illetve saját képességeik alatt kell vezetniük a versenyeken.”

A lekorlátozott technika mellett pedig Coulthard szerint a gumik jelentik a másik problémát, amelyek gyors kopásával izgalmasabbá akarták tenni a versenyzést, ám bizonyos szempontból ellentétes hatást értek el.

„Ezt is nagyon ritkán lehet nyilvánosan hallani, de kivétel nélkül minden F1-es versenyző utálja a jelenlegi gumik kialakítását és keverékeit. Az emberek a látottak miatt nagyon negatívan beszélnek a Pirelliről, ez pedig aligha jó reklám számukra” – szólt Coulthard kritikája. „Pedig nincs afelől kétségem, hogy ha versenyhelyzetre kényszerülne, a Pirelli is tudna jobb gumikat gyártani.”

Tagged: