Az elnökcsere miatt tart ott a Ferrari, ahol

F1

2015. április 14. kedd, 13:42

Szerző: Strommer Benjamin

Az előző F1-es szezon fényében egészen váratlanul ért mindenkit a Ferrari feltámadása – nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb vezetők többségét lecserélték, köztük a cég elnökét is.

A Scuderia utóbbi időszakának egyik leggyengébb szezonját teljesítette 2014-ben, amely során nem sikerült futamot nyernie: idén ezt már most túlszárnyalták, ráadásul a csapat három verseny alatt több dobogós helyet szerzett, mint az egész előző idényben. A tél folyamán az alakulat számos kulcsfigurát lecserélt, mind a műszaki gárdában, mind a menedzsmentben, valamint távozott Luca di Montezemolo elnök is, aki a céget 23 évig vezette. John Elkann, a Fiat-Chrysler elnöke szerint ez a lemondás vezetett a jelenlegi sikerekhez.

„2014 katasztrofális volt, a változás pedig elkerülhetetlenné vált. A legfontosabb Luca di Montezemolo felmentése volt, aki 20 éven keresztül vezette a vállalatot nagy energiával és odaadással” – mondta Elkann, a legendás Gianni Agnelli unokája a La Gazzetta dello Sportnak. A Fiat-Chrysler jelenleg a Ferrari tulajdonosa, de a cég eladása már folyamatban van.

Sergio Marchionne, John Elkann, Luca di Montezemolo

„Különösen jó volt abban, hogy megőrizze a márka vonzerejét és varázsát, a legjobb autókat építse a világon, és egészen 2008-ig sikereket érjen el a pályán, köszönhetően a legyőzhetetlen Todtnak és Schumachernek. A feladat, hogy visszatérjenek ehhez a dicsőséghez, most Sergio Marchionnéra vár, de sok más dolog is megváltozott Maranellóban, és boldogok vagyunk, hogy jól indítottuk 2015-öt.”

Niki Lauda – akinek két ferraris vb-címe idején Luca di Montezemolo töltötte be a Scuderia csapatfőnöki posztját –, szintén úgy gondolja, hogy az elnökcsere helyénvaló volt. „Fájt Lucának, de működött. Montezemolo barátja vagyok, de el kell ismerni, hogy 23 év után talán egy korszak már lezárult. Emellett abban reménykedem, hogy ők ketten (Montezemolo és Marchionne) egy napon kibékülnek” – nyilatkozott a La Repubblica lapnak.

Tagged: