„Az F1-es pilóta legyen király, legyen hős”

F1

2015. április 5. vasárnap, 11:25

Szerző: Gellérfi Gergő

Az évek óta a sportág közelében dolgozó Paul Hembery szerint a versenyzőknek kellene a középpontban állnia, a kötelező sisakfestést remek ötletnek tartja, s szombati sprintversenyt vezetne be.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery teljes mértékben támogatja, hogy változások következzenek be a Formula-1-ben, bár ezt nem feltétlenül a technika oldaláról közelítené meg. A brit szakember sokkal inkább arra törekedne, hogy a versenyzőkről szóljon a királykategória, és ne az újabb és újabb innovációk játsszák a döntő szerepet.

„Ezt a sportágat jelenleg túlságosan is a technika határozza meg” – mondta Hembery egy interjúban a Guardiannek. „Én viszont azt szeretném, hogy a versenyzők legyenek a királyok, a sztárok, akikre az emberek felnéznek. Azt szeretném látni, ahogy hőssé válnak, mert a szurkolóknak hősök kellenek, ikonikus alakok, akiket követhetnek” – folytatta a sportigazgató, aki szerint szomorú, hogy Hamilton sikereit például sokan a technológiának tulajdonítják:

vettel_india

„A rajongóknak az kell, hogy amikor egy adott versenyző nyer, akkor tudják, hogy a győzelem rajta múlott. Manapság viszont, ha az emberek azt látják, hogy Lewis Hamilton nyer, azt gondolják, hogy jó, de öt másik is meg tudná csinálni ugyanezt a Mercedesben, ami szomorú dolog” – mondta Hembery, aki azt viszont jó ötletnek tartja, hogy állandó sisakfestés használatára kényszerítették a versenyzőket:

„A pilótáknak olyan szupersztárrá kell válniuk, mint például David Beckham. Vannak, akik nem értik, miért ostobaság hetente cserélgetni a sisakot, és ezen hisztiznek, pedig mindannyian ismerjük az ikonikus festéseket egészen Graham Hillig és Ayrton Sennáig visszamenőleg. Ez az identitásuk része, hiszen a rajongók így látják őket, épp ezért úgy gondolom, hogy helyes arra kényszeríteni őket, hogy tartsanak ki egy dizájn mellett.”

Hembery emellett a versenyhétvégék menetét is radikálisan megváltoztatná, ha döntéshozó helyzetbe kerülne: „Szerintem jó lenne egy péntek esti kvalfikáció, amivel a promóterek is nyernének. És talán egy extra elem, egy szombati sprintverseny is működhetne, így a rajongók aznap is láthatnának egy befutót és egy eredményhirdetést.”

Tagged: