Az utolsó körökre maradhatnak a kerékcserék

F1

2015. március 14. szombat, 13:01

A Pirelli számításai szerint kétkiállásos taktika lesz a leggyorsabb a vasárnapi futamon, ráadásul úgy, ha a pilóták a keményebb keveréket csak a verseny hajrájában rakatják fel autójukra.

A gumigyártó adataiból kiderül, hogy a Q3-ban résztvevő versenyzők közül kilencen új lágy abroncsokkal futották leggyorsabb körüket, kivéve Pastor Maldonadót, aki használt lágyakon tette ezt. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért volt a venezuelai ideje majdnem egy másodperccel rosszabb csapattársáénál, valamint előrejelzi, hogy a Lotus pilótája minden bizonnyal az elsők között lesz, aki tervezett kerékcserére a bokszba hajt majd a futamon.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery eddig elégedett az első 2015-ös hétvége tapasztalataival, hiszen a lágy és a közepes keverékek is kiválóan működtek, és a tavalyi évhez képest több mint két másodperccel feljavult tempót is jól viselték.

pirelli (2)

„Ez volt az év egyik legjobban várt időmérő edzése, amelyen több korábban látott trend is beigazolódott. A gumik pontosan úgy viselkedtek, ahogy azt vártuk tőlük, nyoma sem volt szemcsésedésnek vagy hólyagosodásnak, dacára a változó körülményeknek, a szélnek és a csökkenő hőmérsékletnek” – nyilatkozta Hembery.

A Pirelli szerint legtöbben a két kerékcserét választják majd, a kalkulált leggyorsabb stratégia pedig akkor jöhet létre, ha a pilóta lágy gumikon rajtol, a 27.-ben kiáll újabb lágyakért, majd az 52.-ben, csupán hat körrel a leintés előtt lecseréli azokat közepesekre. A merészebbek az egy kiállással is megpróbálkozhatnak, ebben az esetben a közepes keverékek választandók a rajtra, és a 34. kör magasságában jöhet a csere a lágyakra.

Tagged: