Barcelonai tesztbeosztás – fiatalok előre!

F1

2015. május 10. vasárnap, 18:05

Bár az F1-es Spanyol Nagydíj véget ért, a csapatok felszereléseikkel együtt Barcelonában maradtak, ahol kedden és szerdán egy kollektív teszten vesznek részt, több fiatal pilótának is lehetőséget adva.

Költséghatékonyság szempontjából a legjobb megoldás a szezon közbeni kollektív tesztek lebonyolítására az, hogyha egy adott versenyhétvége után nem rohannak haza egyből a csapatok, hanem maradnak helyben, és ott végzik el aktuális fejlesztéseiket versenyautóikon. Ez ráadásul nemcsak a legolcsóbb megoldás, de több szempontból is a legpraktikusabb.

Egyrészről a tesztet megelőző versenyhétvégén is rengeteg adatot gyűjtöttek a csapatok, így jókora adatbázis áll a rendelkezésükre, amely összehasonlítási alapként szolgálhat a teszt során gyűjtött újabb információhalmaz feldolgozásakor. Másrészről rendre az F1-es hétvégék betétfutamaként rendezik meg a GP2 versenyeit, így az F1-es bemutatkozás küszöbén álló ifjú tehetségek zöme is ott van ilyenkor a helyszínen, nem kell nekik külön repjegyet fizetni, egyszerűen csak meg kell kérni őket, hogy maradjanak még ott néhány napot, és cserébe kapnak egy F1-es tesztlehetőséget.

Nos, ebből kapunk majd némi ízelítőt kedden és szerdán a Circuit de Barcelona-Catalunya versenypályán, ahol Esteban Gutierrez például első ízben fog vezetni egy F1-es Ferrarit, Nick Yelloly-nak ez lesz a legelső tapasztalata bármilyen F1-es autó volánjánál, Raffele Marciello, Pierre Gasly és Pascal Wehrlein pedig halmozni fogják az élvezeteket, hiszen ők két különböző F1-es csapat versenygépét vezethetik majd a két nap folyamán.

Rajtuk kívül az első GP2-es futamgyőzelmét éppen e hétvégén megszerző Alex Lynn és a GP2 előző évi bajnoka, Jolyon Palmer is F1-es tesztlehetőséget kap a Williamstől, illetve a Lotustól, míg Nico Rosberg idei F1-es nagydíjgyőzelmét öblítheti le kedden egy kis plusz munkával. A szurkolók is kapnak egy helyi kedvencet mutatóba Carlos Sainz személyében, és Felipe Massa, Pastor Maldonado, Dannyiil Kvjat és Marcus Ericsson számára is munkával fog telni a keddi nap.

A Manor akkor se venne részt a teszten, ha fizetnének nekik érte, míg a McLaren egyelőre nem nevezte meg pilótáit a keddi és szerdai napra, de nem lepődnénk meg, ha a GP2 bajnoki éllovasa, Stoffel Vandoorne is lehetőséget kapna.

A barcelonai tesztbeosztás:












  Kedd Szerda
Mercedes Nico Rosberg Pascal Wehrlein
Ferrari Raffaele Marciello Esteban Gutierrez
Williams Felipe Massa Alex Lynn
Red Bull Danyiil Kvjat Pierre Gasly
Sauber Marcus Ericsson Raffaele Marciello
Lotus Pastor Maldonado Jolyon Palmer
Toro Rosso Pierre Gasly Carlos Sainz
Force India Pascal Wehrlein Nick Yelloly
McLaren ? ?
Marussia senki senki
Tagged: