Ecclestone: A csapatok nem fognak megegyezni semmiben

F1

2015. május 13. szerda, 10:09

Öt óráig fog tartani, és legfeljebb a következő ülés időpontjában tudnak megállapodni – Bernie Ecclestone nem számít sokra az F1-es Stratégiai Csoport csütörtöki találkozójától.

Pedig a testület – amelynek tagja hat F1-es csapat, az örökös résztvevő Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren és Williams, valamint a konstruktőri eredménye alapján bejutó Force India – napirendjén érdekes kérdések szerepelnek: a 2017-es szabályváltoztatásokról már illene megállapodni, köztük a motorformuláról. Amit a Stratégiai Csoport többsége elfogad, az kerülhet az F1 Bizottság elé jóváhagyásra.

„Úgy gondolom, hogy valószínűleg négy-öt órát el fogunk tölteni a találkozón, a végén pedig talán a következő ülés időpontját sikerül eldönteni” – nyilvánította Bernie Ecclestone a motorsport.com-nak már előre eredménytelenné a holnapi eseményt. Ecclestone a probléma okát is ismeri, amely a csoport működésében keresendő, ahol hat szavazattal rendelkeznek az említett csapatok, hattal az FIA, hattal pedig az általa irányított FOM.

„A probléma itt az, hogy jelenleg demokráciaként működünk. Ez nem jó. Tudják, hogy én nem szeretem a demokráciát, mivel sosem lehet összegyűjteni egy csapat versenyző embert, akik egyet fognak érteni. Akik most nyernek, azok nem akarnak változtatni, amikor vesztesekké válnak, akkor már akarnak. Olyan pozícióba kell kerülnünk, ahol lehet azt mondani: a következőképpen fognak történni a dolgok…”

Egy sarkalatos pont az olcsóbb motorok kérdése, Ecclestone korábbi javaslata szerint V8-as szívómotorok és V6-os ikerturbós hibrid erőforrások együtt versenyezhetnének. „A konstruktőrök tudják, milyen célból vannak itt, nekik hagyni kell, hogy folytassák ennek megvalósítását. Lehetségesnek gondolom, hogy a többi csapat másféle motort használjon, amely teljesítmény terén megegyezik, de sokkal kevesebbe kerül. Én azt mondom, a konstruktőrök számára mindent hagyjunk meg úgy, ahogy most van. Ne is érjünk hozzá.”

Szintén érdekes az idei év során felhasználható motorok ügye. A szabályok négyet engedélyeznek, a csapatok azonban egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a csütörtöki találkozón ötre emelik a számot – egyesek aztán hirtelen kihátráltak az alkuból. „Megegyeztünk, minden csapat megegyezett, hogy ötöt lehessen felhasználni. A szabályokban négy szerepel, az emberek pedig most azt mondják, hogy maradjon is négy. Akik motort szállítanak, nem akarnak több motort szállítani, hacsak nem kapnak érte több pénzt, amit a csapatok nem tudnak vállalni” – magyarázta a hátraarc mögött álló okot Ecclestone. 

Tagged: