Ecclestone másként látja az emberi jogokat

F1

2015. április 16. csütörtök, 11:32

Szerző: Strommer Benjamin

Épp az aktivisták által legtöbbet kifogásolt versenyhelyszín, Bahrein előtt derült ki, hogy Bernie Ecclestone jóváhagyta az F1 emberi jogi irányelveinek bevezetését.

Néhány évvel ezelőtt véres felkelés dúlt a Bahreini Királyságban, amely miatt a 2011-es verseny is elmaradt. Az eseményeknek továbbra is érezhetők utózöngéi, az idei nagydíj előtti héten például a kormányerők 21 aktivistát tartóztattak le. Rendszerint hallani lehet az emberi jogvédők felől, akik szerint Bahreinnek nincs helye a versenynaptárban.

Sok kritika érte az üzleti szemléletmódot minden más elé helyező Bernie Ecclestone-t is, aki még 2012-ben jelentette ki, a bahreini eseményeknek semmi közük nincs a Formula-1-hez. „Nem azért megyünk egy országba, hogy beavatkozzunk a politikába. Nem hiszem, hogy a sportnak ez lenne a feladata” – mondta a CNN-nek akkor.

Furcsa időzítés, de a The Times épp az idei verseny előtt számolt be arról, hogy Ecclestone elfogadta azt az irányelveket tartalmazó dokumentumot, amely alapján a Formula-1-nek figyelembe kell vennie az emberi jogokat mind a 20 versenyhelyszínen. „Az új irányelvek azt is jelentik, hogy a sport kellő körültekintéssel fog eljárni, mielőtt új házigazdákkal ír alá” – tette hozzá az angol nyelvű lap.

A Formula-1 Csoport szintén megerősítette, „elkötelezett aziránt, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközileg elismert emberi jogokat globális tevékenységeiben.”

Tagged: