F1-Archív: Rosberg dühös Hamiltonra

Retro

2015. június 23. kedd, 18:35

Döntenek a DRS-ről, ellopták Schumacher adatait, Frentzen a Toyotához igazolhat, a Mercedes mai pilótái pedig már három éve sem értettek egyet. Hírek az előző évek június 23-áiról.

2014: Ellopták Michael Schumacher orvosi aktáit a grenoble-i kórházból. A súlyos fejsérülést szenvedő hétszeres bajnok már felébredt a kómából és rehabilitációra Lausanne-ba szállították, ám a német kezelésének részleteit tartalmazó dokumentumok ezalatt illetéktelen kezekbe jutottak. Schumacher menedzsmentje és családja tart attól, hogy a tolvajok árulni próbálják majd az aktákat, és felszólították a sajtót, hogy bűncselekményt követnek el, ha megvásárolják azokat.

2012: Nico Rosberg kifakadt Lewis Hamiltonra, miután állítása szerint a brit feltartotta őt az Európa Nagydíj időmérőjének végén. A McLaren pilótáját be is idézték a versenybírók, de végül nem kapott büntetést, a jelentés szerint ugyanis nem vezetett indokolatlanul lassan. Hamilton a 2. lett a kvalifikáción, Rosberg pedig a Mercedesszel a 6., de szerinte a brit nélkül előrébb is végezhetett volna. „Mindenekelőtt azért van a szabály, mert nagyon veszélyes, ha az utolsó kanyarokban valaki ennyire lassan halad. Lewis hirtelen rendkívül lassú tempóra váltott, ami egyrészt veszélyes helyzetet teremtett, másrészt pedig tönkretette a körömet” – mérgelődött Rosberg.

Dppi_00112004_029

2010: Az FIA bejelentette, hogy a következő évtől mozgatható hátsó vezetőszárny áll majd a pilóták rendelkezésére az előzések segítésére. A rendszer – ami csak később kapta meg a DRS elnevezést -, az éppen használt F-csatorna elve szerint működik majd, ám a versenyzők manuálisan kapcsolhatják majd be. A gyűlésen egyúttal döntöttek a KERS és a 107%-os szabály visszatéréséről is.

2009: Pontosan egy évvel a DRS érkezésének bejelentése előtt már komoly aggodalmak merültek fel az előzés nehézségével kapcsolatban. A Williams technikai igazgatója, Sam Michael szerint muszáj lépni valamit, hogy megkönnyítsék az üldöző autók helyzetét. „Nico [Rosberg] több mint fél másodperccel gyorsabb volt az előtte álló, KERS-sel nem rendelkező autóknál, de nem tudott elmenni mellettük” – mondta Michael a Brit Nagydíj után. „Javítanunk kell a helyzeten, ám a rajongók sem csak előzéseket akarnak látni. Kíváncsiak a technológiára is, és szükségük van a tudatra, hogy a világ leggyorsabb autóit látják. Meg kell találnunk az egyensúlyt. Ha csak az előzések érdekelnék őket, kimehetnének a legközelebbi gokartpályára is.”

2006: A Kanadai Nagydíj hétvégéjén a legendás amerikai csapattulajdonos, Chip Ganassi nyíltan kijelentette, hogy szívesen dolgozna újra ismét Juan Pablo Montoyával, akivel 1999-ben megnyerték a ChampCar sorozatot. Persze úgy tűnik, hogy egyelőre mindez csak ábránd, hiszen a kolumbiait a szezon végéig szerződés köti a McLarenhez, még ha további sorsa tisztázatlan is. Végül azonban a dolgok olyan fordulatot vettek, amire ekkor még nem lehetett számítani: mindössze egy héttel később, az USA Nagydíj után Montoya hátat fordított a McLarennek, és pár nappal később már Ganassi oldalán tűnt fel a NASCAR-ban…

juan pablo montoya released

2005: Jacques Villeneuve-nek meggyőződése, hogy az F1 mezőnye soha többé nem fog visszatérni az indianapolisi versenypályára azt követően, hogy a Michelin abroncsai miatt botrányba fulladt a legutóbbi USA GP.  „Kellemetlen helyzetet teremt az egész, nem csak a jelenlévő rajongók számára, hanem a tévénézők és mindenki más számára is. Az egész ártott a sportnak, az F1 mellett minden más együléses sorozatnak is. És nyilvánvaló, hogy nem térünk oda vissza többet” – vélekedett a kanadai, aki túlságosan pesszimista volt, hiszen 2007-ig még két alkalommal rendeztek nagydíjat Indianapolisban.

2003: Újabb csúszást jelentett be új autója debütálását illetően a McLaren. A csapat a 2002-es modell továbbfejlesztett változatával kezdte meg a szezont, és nem is nyitott gyengén, ám a nagy áttörést az MP4-18-tól várják Ron Dennisék. Az autóban azonban a vártnál több probléma ütötte fel a fejét a teszteken, így most július közepéig, a Brit Nagydíjig halasztották annak éles bevetését. Ám mint tudjuk, a „csodaautóként” beharangozott gépezet végül sohasem versenyzett.

2001: Az Arrows bejelentette, hogy Jos Verstappen 2002-re is velük marad, meg nem erősített hírek pedig azt kezdték pedzegetni, hogy Heinz-Harald Frentzen a Jordantől a debütáló Toyotához igazol a következő szezonra. Egyik sem jött be: Verstappen végül mégsem kapott ülést, és a helyére éppen Frentzen ült be a kiscsapat utolsó szezonjára.

Dppi_00000797_038

2000: Silverstone hamarosan elveszítheti F1-es versenyrendezési jogát, hiszen Brands Hatch egyre nagyobb támogatást kap az állami és megyei vezetőségtől. A pálya a tervek szerint 2002-től veszi át a Brit Nagydíjat, előbb azonban nagyszabású fejlesztéseket kell kiviteleznie a kiszolgáló létesítmények terén. Brands Hatch legutóbb 1986-ban volt a naptár része, hiszen hosszú ideig felváltva rendezték a versenyt Silverstone-nal.