Fájhat a stratégák feje: egy vagy két kiállás?

F1

2015. június 6. szombat, 22:37

Szerző: Gellérfi Gergő

Az F1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli szerint az egy és a két kiállásos taktika is eredményes lehet Kanadában, s a változó hőmérsékletek sem könnyítik meg az ezzel kapcsolatos döntést…

A csapatoknak nem sok lehetősége volt a szuperlágyak tesztelésére a szabadedzéseken, miután péntek délután az eső, szombat délelőtt pedig a piros zászlók nehezítették meg a csapatok dolgát. Talán ennek is volt köszönhető a szokásosnál is nagyobb kavarodás az időmérőn, mely végül több nem várt eredményt hozott: Vettel és Massa Q1-es kiesése mellett a Lotusok kiváló szereplését emelhetjük ki, hiszen a 3. rajtsor lett az övék.

hamilton_kanada

A Pirelli beszámolója szerint a tegnapi és a mai nap közti jelentős hőmérséklet-különbség sem könnyítette meg azt, hogy kiismerjék az abroncsok legfontosabb paramétereit, így mindenekelőtt a gumikopást. Mivel holnap szintén melegebb idő várható, a stratégiákat is befolyásolhatják majd a mai tapasztalatok. Az autók és az abroncsok fejlődését egyébiránt jól mutatja, hogy a két Mercedes már a Q2 első perceiben megdöntötte a tavalyi pole-pozíciós időt, majd ezt a későbbiekben sikerült tovább javítani.

Nézzük, milyen stratégiát tart valószínűnek a Pirelli a futamra, melyen a két keverék közti különbség várhatóan nyolc tized körül lesz körönként: Az erre a futamra kijelölt abroncsok és a kanadai pálya sajátosságai azt jelentik, hogy több igen eltérő stratégia egyaránt elképzelhető. Az időmérő után mindenesetre az egy kiállás tűnik a legvalószínűbbnek, de a két kiállás is járható út. Utóbbi a következő módon lehet a legjobb: rajt szuperlágyakon, ezt követően a 15. körben váltás ismét szuperlágyakra, majd végül a lágyak felrakása a 40. körben.

Tagged: