Hatodik generáció: az új T-sorozat világpremiere

Autó

2015. április 20. hétfő, 11:58

Április 15-én a Volkswagen Haszonjárművek márka bemutatta a Hannoverben készülő, sikeres Transporter modellsorozat hatodik generációját. Jelentős műszaki újításai nagyobb biztonságot és kényelmet, illetve jobb menetdinamikát nyújtanak, kisebb üzemanyag-fogyasztás mellett.

Ez egy rendkívül sikeres modell új kiadása: ugyanis a Volkswagen Haszonjárművek T-sorozata Németországban évtizedek óta piacvezető. Elődjéből közel 12 év alatt mintegy kétmillió példányt értékesítettek világszerte. A teljes modellsorozat 65 éve alatt pedig körülbelül 12 millió jármű talált gazdára, ami 65 évnyi ügyfelekkel szerzett tapasztalatot és 65 évnyi korszerű szállítási megoldást jelent. A maga idejében mindegyik generáció élen járt műszaki megoldásokban, és pontosan megfelelt a kor piaci igényeinek.

20150407vr003_resize

Éppúgy 18 colosak, de teljesen más megjelenést nyújtanak a csillogó „Disc” könnyűfém keréktárcsák. Ezek a a nagy elődöt idézik, ugyanis erősen emlékeztetnek a T1 acél keréktárcsáira.

Az oldalsó holttérfigyelő (Side Assist), a sebességtartó automatika (tempomat) és az adaptív távolságtartó automatika (Adaptive Cruise Control – ACC) csak néhány példa a T6 Generation SIX szériafelszerelései közül.

t6_interieur_1_resize

Dizájn: A Bulli egy igazi klasszikus a dizájn terén. Ezért csak óvatosan korszerűsítették, még élesebb, pontosabb és igényesebb, mint eddig volt. Vonalai, domborulatai és élei megszakítás nélkül futnak végig a jármű elejétől a hátuljáig. Így az egész karosszéria úgy néz ki, mintha egy darabból állna, mintha egy tömbből faragták volna ki, ezért elődeihez hasonlóan az új T-generáció is azonnal felismerhető. A T-sorozat összes modelljének az alapja: a haszonjármű, amelynek nap mint nap a legkeményebb teszteket kell kiállnia, és amelyet profiknak fejlesztettek ki. Robusztus és megbízható. A modellsorozat csúcsán pedig a Multivan áll. A családok és a szabadidősportok rajongói különösen nagyra értékelik legendás variálhatóságát. A kettő közötti összekötő kapocs a Caravelle. Ezt az üzleti és magánfelhasználásra egyaránt alkalmas, nagyterű buszlimuzint most szintén továbbfejlesztették, és most először már Highline kivitelben is elérhető. A formatervezők és a mérnökök belül is igen tág határok között dolgoztak, és a jármű mindkét változatának kiváló minőségű belsőteret alkottak: kifejezetten praktikusat a Transporter változatok számára és rendkívül kifinomultat, illetve személyre szabhatót a Multivan számára, kielégítve a különböző ügyfélkörök igényeit. A tárolóhelyek és rekeszek kialakítása is a modellváltozattól függ. Itt mindennek megvan a megfelelő helye, legyen szó colostokról, kávésbögréről, mobiltelefonról vagy táblagépről. A funkció határozza meg a formát. A legjobb Bauhaus-hagyományt követve.

20150407vr012_resize

Motorok: az Euro 6-os piacok számára egy teljesen új TDI motorgeneráció mutatkozott be a T-sorozatban, amelynek belső gyári elnevezése „EA288 Nutz“. Ezeket a motorokat kifejezetten a haszonjárművek „kemény” követelményeinek megfelelően fejlesztették ki. Így a tartósság és a robusztusság jelentették a legfőbb tervezési szempontokat. A keresztben beépített és nyolcfokos szögben előredöntött TDI motor (1968 cm3) 62 kW / 84 LE, 75 kW / 102 LE, 110 kW / 150 LE és 150 kW / 204 LE teljesítménnyel szerepel a kínálatban.

A benzinmotorok tekintetében szintén egy 2,0 literes, négyhengeres erőforrás áll rendelkezésre, 110 kW / 150 LE vagy 150 kW / 204 LE teljesítménnyel. A modellsorozat minden tagja esetében az új motorok körülbelül egy liter üzemanyagot takarítanak meg száz kilométerenként az előző generációhoz képest. Minden Euro 5-ös és Euro 6-os motorhoz szériafelszerelés a Start-stop funkció. Így összesen átlagosan 15 százalékkal is csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás.