Hivatalos: 55 év után először nem lesz Német Nagydíj

F1

2015. március 20. péntek, 18:46

Hosszú hónapok bizonytalansága és a labda ide-oda pattogtatása után az FIA most véget vetett a Német Nagydíj sorsát érintő találgatásoknak: idén elmarad a futam, 19 helyszínből áll a naptár.

Ritkán fordul elő, hogy a szezon megkezdése után kerüljön ki egy futam a versenynaptárból, most viszont pontosan ez történt. Idén a Nürburgring lett volna sorban a rendezéssel, de a pálya új tulajdonosai anyagi nehézségek miatt nem tudtak megállapodni Bernie Ecclestone-nal, miközben a beugrásra esélyesnek tartott Hockenheimnél azzal védekeztek, hogy a július közepéig hátralévő idő kevés lenne ahhoz, hogy kellően felkészüljenek és eladják a jegyeket. Miután e hét során mindkét helyszínről érkezett egy újabb megerősítés azt illetően, hogy nem tudják fogadni idén az F1-es mezőnyt, az FIA most hivatalosan is bejelentette, hogy az eredetileg 20 futamosra tervezett szezon 19 állomásból fog állni.

german (2)

„A Német Nagydíjat törölték, mivel a kereskedelmi jogok tulajdonosa és a promóter nem tudtak megegyezni” – áll a tömör, de annál sokatmondóbb közleményben.

A döntés értelmében 55 év után először fordul elő, hogy a Formula-1 nem rendez versenyt az egyik hagyományos központjában, Németországban. A sport történelme során korábban csak három szezonban maradt ki az ország a naptárból: 1950-ben, 1955-ben és 1960-ban. Konkrétan Német Nagydíjat ugyan 2007-ben sem rendeztek, akkor névbirtoklási viták miatt Európa Nagydíj néven futott a nürburgringi verseny.

A futamot idén a naptár 10. megállójaként tartották volna július 19-én, egy héttel a Magyar Nagydíj előtt. Így most a Hungaroring előtt háromhetes szünet lesz, a magyar verseny pedig pontosan a szezon középpontjára kerül.

A jelenlegi mezőnynek három német versenyzője és egy német csapata van, akiktől ráadásul erős szereplés várható a szezon során. Nico Hülkenberg a Force Indiánál vezet, Sebastian Vettel frissen igazolt át a Ferrarihoz, míg Nico Rosberg a domináns Mercedesszel minden bizonnyal futamgyőzelmeket fog szerezni, így még az sem kizárt, hogy német egyéni és konstruktőri bajnokkal végződik majd a Német Nagydíj nélküli szezon.

A végleges 2015-ös versenynaptár itt tekinthető meg.

Tagged: