Ilyen idő lesz a hétvégén Barcelonában

F1

2015. május 8. péntek, 13:08

Az UBIMET 2014 óta ténykedik az FIA hivatalos meteorológiai partnereként, és idén is az összes F1-es nagydíj helyszínére elkísérik a száguldó cirkusz mezőnyét, hogy pontos előrejelzéseikkel segítsék a csapatok munkáját.

A bécsi központú világcég körülbelül egy tonnányi felszereléssel érkezett meg a hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínére, Barcelonába. Az időjárásradar, a pálya szenzor és a szerver mellett profi meteorológus csapat is dolgozik a helyszínen, akik állandó kapcsolatban vannak a bécsi központtal, mivel igazán pontos lokális időjárás-előrejelzés csak a globális időjárási jelenségek figyelembe vételével és gondos kielemzésével lehetséges.

Az időjárásnak a gumik viselkedése szempontjából is hatalmas jelentősége van, amint arra Paul Hembery, az F1 kizárólagos abroncsbeszállítójaként működő Pirelli motorsport-igazgatója is rávilágított. „Az időjárás az egyik kulcsfontosságú paraméter, amely befolyásolja a gumik viselkedését és teljesítményét, hasonlóan a pálya nyomvonalához, a pilóták vezetési stílusához, az autók beállításához és aszfalt minőségéhez.”

Idén az eddigi négy F1-es versenyhelyszínen mindenféle időjárási jelenséggel találkozhattak az UBIMET szakemberei, de lássuk, mit jósolnak a barcelonai hétvégére!

Péntek:

Nagyrészt napos idő lesz, csupán néhány ártalmatlan felhővel az égen. Habár egy gyenge hidegfront a nép kései szakaszában eléri Észak-Spanyolországot, ám csapadék csak a Pireneusokban várható. A mérsékelt délnyugat nyugati irányú szélnek köszönhetően a hőmérők higanyszálú körülbelül 29 Celsius-fokig fog felkúszni. A szél pontos irányától függően ennél nagyobb érték sem kizárt.

Szombat:

Ezen a napon is napos, száraz idő várható, miközben egy magasnyomású légrendszer kezd el felépülni az ibériai félsziget felett. Noha reggel és napközben néhány kósza felhőt láthatunk majd magasan az égen, jelentősebb változás nem várható az időjárásban az előzőnapihoz képest. A hőmérséklet kora délutánig emelkedni fog, ekkor azonban megváltozik a szélirány délnyugatiról délkeletire. Ezt követően már konstans marad az időjárás a nap hátralevő részében. A maximum hőmérséklet 26 Celsius-fok környékére várható.

Vasárnap: 

Reggel néhány ködfolt nehezítheti a látást, de ezek viszonylag gyorsan el fognak oszlani. Néhány magaslati felhő napközben, de inkább csak a reggeli órákban. Általánosságban véve, a verseny idejére nagyrészt napos időre és egy gyengébb déli irányú szélre lehet számítani. A maximális hőmérséklet e napon is 26 Celsius-fok környékére várható.

Tagged: