Kaphat van der Garde szuperlicenszet vagy sem?

F1

2015. március 12. csütörtök, 11:42

Szerző: Strommer Benjamin

A holland versenyzőnek még gyorsított eljárásban sem lenne elég ideje, hogy megkapja az F1-es versenyzői engedélyt – hangzik az egyik álláspont. Szerinte „egy kis papírmunka” van már csak hátra.

A melbourne-i bíróság ma elutasította a Sauber csapat fellebbezését, döntésük értelmében Giedo van der Gardénak versenyeznie kell a hétvégi Ausztrál Nagydíjon. A pilóta éppen csak a részvételre feljogosító engedéllyel, a szuperlicensszel nem rendelkezik. A licensz beszerzése pedig hosszas papírmunkát igénylő folyamat, a német Auto Motor und Sport kizártnak tartja, hogy ilyen rövid idő alatt sikerüljön hozzájutni.

„Az indulása Ausztráliában egészen valószínűtlen” – írta a lap újságírója, Michael Schmidt. „A hollandnak nincs birtokában érvényes szuperlicensz. A releváns nemzeti autóklub csupán szerdán, március 11-én kérvényezte az engedélyt, a folyamat pedig általában 14 napig tart.” A beszámoló hozzátette, kivételes helyzetben lehetőség van gyorsított eljárásra, azonban ez is 48 órát vesz igénybe, határideje pedig a csütörtöki gépátvétel.

Van der Garde azonban egészen biztos benne, hogy meg fogja kapni a licenszet, ráadásul szerinte az időzónák is segítik őt. „Már csak egy kis papírmunka kérdése. A Saubernek pedig segítenie kell benne. Várunk a következő néhány órában, hogy mi történik. A jó dolog, hogy még korán van Európában, még mindig van egy teljes napjuk rá” – magyarázta van der Garde, aki hozzátette, a holland autósport-szövetség már napok óta dolgozik az ügyön, és mindent előkészített.

Kérdés, hogy mit lép a bíróság, ha van der Garde a szuperlicensz hiánya miatt nem tud autóba ülni. Ugyanis amennyiben a Sauber nem tesz eleget a határozatnak – azaz a pilóta nem versenyez a hétvégén –, lefoglalhatják a csapat teljes felszerelését. Persze ebben az esetben nem a Sauber hibájából hiúsulna meg meg a szereplés – az ausztrál ítélőszéket azonban eddig sem érdekelték olyan csekélységek az F1-ből, mint például az, hogy egy csapat csak kettő autóval rendelkezik.

Tagged: