Két másodpercet gyorsult a mezőny a Pirelliken

F1

2015. március 13. péntek, 10:54

Az F1 kizárólagos gumibeszállítójaként tevékenykedő olasz cég legfrissebb sajtóközleményéből megtudtuk, mennyit gyorsult a mezőny az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésein a tavalyi időeredményekhez képest.

A 2015-ös F1-es évad legelső szabadedzését Nico Rosberg nyerte 1:29.557-es köridővel, melyet a közepes keverékű abroncsokon futva ért el. Ez a Pirelli tájékoztatása szerint közel két másodperccel gyorsabb a tavalyi hasonló leggyorsabb idővel összevetve, míg a szintén Rosberg által a második szabadedzésen immár lágy gumikon futott 1:27.697 is közel két másodperccel fölözi a tavalyi idénynyitó hétvége azonos szakaszában elért legjobb részeredményét.

Az olasz gumigyártó további gyorsulást vetít előre a hétvége hátralevő részére, és arra számít, hogy az időmérőn immár három másodpercre duzzad a különbség az idei és a tavalyi időeredmények között. Az összes pilóta átlagát tekintve egyébként ez a differencia jelenleg 1,6 másodperc, míg a két gumikeverék közötti becsült teljesítménykülönbség 1,4 másodperc egy körre vetítve. 

Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója a következőképpen értékelte az első két melbourne-i szabadedzés tapasztalatait. „A mai napon látottak igazolták azt a teljesítménynövekedést, amit a 2015-ös autóktól előzetesen vártunk, jelen állás szerint közel két másodpercet gyorsult a mezőny, de becsléseink szerint ez a különbség holnap tovább nőhet. Mind a közepes, mind a lágy P Zero keverékünk jól teljesített az alacsony kopási mutatókkal bíró melbourne-i pályán, és semmi jelét nem tapasztaltuk bárminemű szemcsésedésnek vagy felhólyagzódásnak. Pillanatnyilag 1,4 másodperc a tempókülönbség a két keverékünk között, de ez is növekedni fog a hétvége előrehaladtával. Alig várjuk, hogy kiderüljön a 2015-ös autók valós teljesítménye” – fogalmazott.

Tagged: