Ki milyen keveréken volt a leggyorsabb?

F1

2015. május 14. csütörtök, 08:36

A szerdán véget ért barcelonai kollektív teszt az F1 kizárólagos gumibeszállítója, a Pirelli számára is kulcsfontosságú volt, hiszen valamennyi száraz pályára alkalmas keverékükről értékes adatokat halmoztak fel.

Ebben a teszten jelenlevő kilenc csapat közül négyen, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull és a Toro Rosso külön segítségükre volt, ezen csapatok ugyanis már a 2016-os évre kifejlesztendő, új, egyelőre jelöletlen abroncsokat is felszerelték egy-egy etapra autójukra, elősegítve a Pirelli hatékonyabb munkáját.

A mostani teszt összességében már a harmadik volt idén a montmelói pályán, ami egyfajta állandóságot és összehasonlítási alapot nyújt a gumibeszállító számára is az adatok kielemzésekor. A kétnapos teszt során a csapatok a legtöbbet a közepes és a kemény keverékű abroncsokat használták (nem véletlen, hogy a múlt hétvégi futamra is ezeket jelölte ki a Pirelli, mert ezek illenek a legjobban a barcelonai pálya karakteréhez), de az abszolút leggyorsabb időt Nico Rosberg (Mercedes) a lágy keveréken futotta még kedd reggel.

Emellett, a szuperlágy keveréket is kipróbálták néhányan, aminek praktikus oka is volt: ezt az összetételű gumit éles körülmények között éppen a jövő hétvégi Monacói Nagydíjon vetik be először. Jolyon Palmer (Lotus) szerdán ezen a keveréken futotta a leggyorsabb időt, de feltűnő, hogy öt kör volt a legtöbb, amit a montmelói aszfaltcsíkon meg lehetett tenni a szuperlágyakon.

„A négy csapatnak köszönhetően, akik részben nekünk is teszteltek, számos különböző megoldást próbáltunk ki, előredolgozva kicsit a jövő évre. Mivel mostanra már minden csapat ismeri az autóját és a pályát is, mindannyian sok kilométert tettek meg, ami nyilván segítette az adatgyűjtésünket. A pálya állapota is javult valamelyest vasárnap óta, ezért láthattunk jobb köridőket. Idén nincsenek külön gumitesztek, ezért nagyon hasznosak lesznek számunkra a 2016-os versenygumik kifejlesztésekor azok az információk, amelyeket e két nap során a prototípus abroncsainkról gyűjtöttünk” – árulta el Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója. 

Végül következzen néhány érdekesebb statisztikai adat a barcelonai tesztről, szigorúan a gumik szemszögéből. 




A leggyorsabb kör      
Kedd Nico Rosberg Mercedes 1:24.374 lágy
Szerda Jolyon Palmer Lotus 1:26.080 szuperlágy











Szerdán ki milyen keveréken futotta a legjobb idejét:
1.  Jolyon Palmer Lotus szuperlágy  1:26.080
2.  Pascal Wehrlein  Mercedes közepes  1:26.497
3.  Pierre Gasly  Red Bull közepes  1:26.683
4.  Jenson Button  McLaren szuperlágy  1:26.927
5.  Alex Lynn  Williams lágy  1:26.967
6.  Esteban Ocon  Force India lágy  1:27.520
7.  Esteban Gutierrez  Ferrari közepes  1:27.930
8.  Carlos Sainz J  Toro Rosso közepes  1:27.997
9.  Raffaele Marciello  Sauber közepes  1:28.829







A legtöbb megtett kör az egyes keverékeken:
Közepes Calos Sainz  Toro Rosso 23 Szerda
Kemény Felipe Massa  Williams 12 Kedd
Lágy Nick Yelloly  Force India 12 Kedd
Szuperlágy Jolyon Palmer  Lotus 5 Szerda
Szuperlágy Jenson Button  McLaren 5 Szerda
Tagged: