McLaren: Szezon közepétől pontszerzők leszünk

F1

2015. május 16. szombat, 16:16

A wokingi F1-es csapat egyelőre tovább szenved a középmezőny végén, de Eric Boullier szerint a Magyar Nagydíj után megfordulhat a trend, és konstans pontszerzők lesznek a szezon végéig.

A BBC-nek adott interjújában többek között arról is megkérdezték a McLaren versenyigazgatóját, hogy hol szeretné látni csapatát szezon végén, amire Boullier meglepő választ adott: „Talán hülyén hangzik, de ott, ahol tavaly végeztünk. Ez nem elég jó, mert nyerni akarunk, de reálisnak kell maradnunk. Mondjuk a szezon második felétől kezdve, a nyári szünet után folyamatosan ott leszünk az első tízben az időmérőn és a futamon is.”

A csapat történetének legrosszabb szakaszát éli, öt futam után nulla ponttal a kilencedik helyen állnak a pontversenyben, egyedül a Manort megelőzve, amely nem vet túl jó fényt a 12 egyéni és 8 csapatvilágbajnoki címet szerzett istállóra. A Mercedes még 2011-ben elkezdte fejleszteni V6-os turbóját, a Honda viszont csak két év késéssel kezdte azt, Boullier-t azonban nem zavarják a kritikák. „Mindenkinek lehet véleménye erről a stratégiáról, de látni lehet, mennyi potenciál van bennünk, és ahogy érettebb lesz a projekt, annál inkább fogunk felzárkózni.”

A Honda 200 lóerős hátránnyal kezdte az idényt, amit a Spanyol Nagydíjra 110-re sikerült lefaragnia a japán gyártónak – természetesen a Mercedeshez képest. Sőt, a fejlesztéseknek köszönhetően a csapat időmérős hátránya is csökkent: 3,1-ről 1,7-1,8 szekundumnyira. Ausztráliában még attól kellett félnie a csapatnak, nehogy kívül maradjanak a 107%-os határon, de végül sikerült megfutniuk a limitidőt: a pole-pozícióhoz képest akkor 105,9%-os időt futottak, Bahreinben pedig 102,7%-t – Spanyolországban azonban már egy százalékkal nőtt ez az érték, amit Boullier a riválisok nagyobb fejlesztési csomagjainak tudott be.

„Aerodinamikailag még mindig gyerekcipőben járunk, de a következő versenyeket javítani fogunk a teljesítményünkön” – mondta a francia, hozzátéve, hogy a Honda még egyet sem használt a motorfejlesztéshez szükséges zsetonjaiból. Ami a pilótapárost illeti, Boullier szerint Alonso nyugodtsága nem a nyilvánosságnak szól, hanem tényleg eltökélt egy sikeres jövőért. „[Alonso] szereti a csapatot, és nyilvánvalóan a Ferrari különleges helyet foglal el a szívében, a McLaren nagy vonzerőt jelentett számára. Nem hazudunk a pilótáinknak, tudják, mit csinálunk, és bíznak bennünk, ami óriási különbség a többi csapathoz képest.”

Boullier a csapat másik versenyzőjéről, Jenson Buttonról is nyilatkozott. „Sokan azt hiszik, hogy Fernando a legjobb, és igazuk is van – de Jensont alábecsülik. Amikor csapattársak voltak Lewisszal, sokszor legyőzte őt az időmérőn és a versenyen is. Nagyszerűen kijönnek egymással, ők értünk dolgoznak, a csapat pedig értük.” Noha Buttonnak opciója van 2016-ra, Boullier azt mondta, a McLaren nem döntött még következő évi versenyzőiről. „Semmi sincs még tervben, még nem beszéltünk róla” – tette hozzá a csapathoz tavaly év elején érkező francia csapatvezető.

Tagged: