Még néhány évet kér a McLaren a felzárkózásra

F1

2015. március 22. vasárnap, 12:15

Szerző: Strommer Benjamin

A csapat rajongói és Fernando Alonso is foghatják fejüket: Eric Boullier beismerte, „egy pár évnél több” kellhet ahhoz, hogy a Honda-erőforrás a Mercedes szintjén legyen.

Nem éppen úgy indul a McLaren második házassága a japán óriáscéggel, mint az első az emlékezetes 1988-as évben: az akkori szezonnyitót a csapat megnyerte Alain Prost közreműködésével, idén Melbourne-ben a két autó az utolsó rajtsorból indult, Jenson Button pedig utolsó, 11. pozícióban ért célba. A futam után Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója még arról beszélt, nem tudja, mikor fognak elkezdeni erős eredményeket szállítani. Ezúttal pontosított: akár évekig is eltarthat.

„A Mercedes több mint három éven keresztül fejlesztette a motorját, míg a Honda 18 hónapig. Ez pedig a kérdés nagy részére már választ is ad” – érvelt Boullier. „A Ferrarit és Renault-t illetően nem tudok válaszolni, a Mercedes azonban erős csapattal rendelkezik, és már tavaly egészen jó munkát végeztek. Nem igazán lepődtem meg. Ezekben a motorokban még mindig sok felszabadításra váró potenciál rejlik, ezért talán egy pár évnél többre lesz szükség a felzárkózáshoz.”

Boullier nem kritizálja a Mercedes hatalmas fölényét, épp ellenkezőleg, a williamses Rob Smedley-hez hasonlóan úgy vélekedik, a dominancia egyenesen jót tesz a Formula-1-nek.

„Nem gondolom, hogy ez egy rossz dolog lenne a sport számára. Természetesen mindenki szoros versenyt szeretne az autók között, mint 2012-ben volt. A műszaki szabályváltoztatások azonban mindig ajtót nyitnak a nagy különbségek és kibúvók előtt. Én nem lepődtem meg, ez az ára, ha ilyen drasztikusan változtatják meg a szabályzatot. Türelmesnek kell lenni, hogy felzárkózz” – mondta a francia szakember.

Tagged: