Menetpróba – BMW 428i Xdrive Gran Coupé

Autó

2015. március 13. péntek, 13:37

A bajorok művészi szinten művelik a modellválaszték szélesítését, az egyik legjobb példa erre a tevékenységre a 428i Gran Coupé.

A prémium gyártók lassan minden létező piaci rést lefednek, és ha nem találnak üres szeletet a palettán, akkor kitalálnak egy új kategóriát. Az egész procedúra a vásárlási szokások rendkívül alapos felmérésével indul, majd jön az eddig még nem látott, csak itt, csak nálunk kapható újdonság. Mikor elkészült a vékonyka szeletbe pontosan beleillő autó, akkor nyakon öntik „kiemelkedsz vele a tömegből” kezdetű marketing szöveggel és tálalják. Ezek a müncheni hármas alapjaira épülő Gran Coupé születési körülményei, és hasonlóképpen jött létre a GT is.

IMG_7324_resize

Az eredmény? Ha valaki nem akar egy „közönséges” hármas BMW-t venni, akkor nyúlhat a Gran Coupéhoz, amely keret nélküli ablakaival, elegánsabb stílusával finoman elkülönül a többi kategóriatárstól. A négyes kupéknál jóval praktikusabb a kettővel több ajtaja miatt, ráadásnak pedig még ott a 400 literes csomagtere.

Ami a műszaki tartalmat illeti: a BMW-t is elérte a turbósítási láz, a jó hírű, fejlett dízelek mellé megérkeztek a feltöltős benzinmotorok. Itt már nincs szükség a 28-as keresztnév által sugallt hathengeres kialakításra, kisebb erőforrással is széles fordulatszám-tartományban használható nyomatékot és lóerőt találni, ez gyakorlatban szinte mindenhonnan jól húzó motort jelent, amellyel – ha civilizáltan közlekednek a tulajdonosok a közúton – állítólag 7 literes fogyasztás is produkálható. (Nekünk 9 volt a legjobb eredményünk, de mindez feltehetően csak keveseket befolyásol.) Ha mégsem a spórolás a lényeg, hat másodperc alatt fenn van százon és csak 250 km/h-nál ér véget a száguldás. Ez mutatja, hogy hol tart ma az autótechnika. Ami felhozható ellene, hogy csak sport módban jön belőle elő az ördög, az is szocializálódva, kulturáltan. Ez valószínűleg azért, hogy aki igazán sportosat akar, az ráharapjon az M3 és M4 logókkal is eladható legsportosabb autókra.

Amennyiben a felsoroltak esetlegesen kevésnek bizonyulnak a kifinomult ízlésű vásárlónak, ott a négykerékhajtás, amely télen, csúszós körülmények között biztonságosabbá teszi a közlekedést. A ZF nyolcsebességes automatája előtt már elég sokszor térde rogyott a szakma, ez itt sincs másként. Akad itt még a Luxury Line csomag, amely extra króm díszítéseket és arisztokratikus bőrkárpitot takar (1,2 millió Ft), a Professional navigációs rendszer (830 ezer Ft), Steptronic sebességváltó (782 ezer Ft), LED-es adaptív fényszóró (632 ezer Ft), memóriás elektromos ülés vagy adaptív M-futómű (366 ezer Ft), hogy a láblendítős csomagtérnyitás és a head-up display mellett csak a mellett csak a legkülönlegesebb dolgokat említsük. Igazából akad minden, ami szem-szájnak ingere, nomeg amit a pénztárca elbír.

Persze ki mondta, hogy a minőséget nem kell megfizetni?            

Hossz/szél./mag.: 4638/ 1825/ 1404 mm

Motor: 1997 cm3, 245 LE/5000-6500, 350 Nm/1250-4800

Gyorsulás (0-100 km/h): 6 mp

Ár: 20 807 700 Ft (Alapár: 13 025 000 Ft)

Tesztautó: BMW Magyarország Kft.