Mi vetekedhet Michelisz hazai versenyével?

Ralikrossz

2015. április 30. csütörtök, 12:08

Idehaza minden a WTCC magyar futamáról fog szólni a hétvégén, hiszen a Michelisz-Hungaroring kombinációval nehéz bármilyen más autós eseménynek konkurálni. Mutatunk egy méltó kihívót!

A DTM és az FIA Ralikrossz Világbajnokság közös rendezésű, nagyszabású „fesztivál”-járól van szó, amelyet szintén ezen a hétvégén rendeznek meg, az F1-es Német Nagydíjnak is számtalan alkalommal otthont adó Hockenheimringen.

A Német Túraautó-bajnokság első 2015-ös futamai, valamint az FIA Ralikrossz Világbajnokság második fordulója mellett az FIA F3-as Európa-bajnokság és a most újonnan elinduló Audi Sport TT Cup versenyét is végigizgulhatják majd a nézők, akiknek szombat este egy élőzenés partival is kedveskednek a rendezők.

Olvasóinknak szerencsére nem kell dönteniük, hogy a hungaroringi vagy a hockenheimi versenyhétvége eseményeit szeretnék nyomon követni hírportálunkon, hiszen mindkét helyszínről élő tudósítással és számos érdekes háttérinformációval jelentkezünk majd.

A „DTM-Festival Hockenheim” egy úttörő kezdeményezés, amely azt kívánja bizonyítani, hogy jól megférhet egymás mellett egy versenyhétvégén az autósport két, egymástól teljesen eltérő válfaja, sőt, még ideális módon ki is egészíthetik egymást.

A DTM-et sokak szerint még az F1-nél is nagyobb tisztaság, profibb körítés és fejlettebb infrastruktúra jellemzi, három olyan prémiumgyártó részvételével, mint a Mercedes, a BMW vagy az Audi. Értelemszerűen, a célközönség is elsősorban az elitréteg, akik e három márka potenciális vásárlói lehetnek. Az FIA Ralikrossz Világbajnokság ezzel szemben a maga látványos, szikrázó küzdelmeivel egyértelműen a szélesebb rétegeket kívánja megszólítani, és sokkal inkább a szórakoztatás, a tömegsporttá válás a célja, mintsem egy-egy autógyártó értékesítési mutatóinak fellendítése.

Mondjuk ki, annak a mintegy 140 ezer nézőnek (ennyi szurkolót várnak a rendezők a helyszínre), akik a hétvégén kilátogatnak a Hockenheimre, kicsit talán idegen lesz elsőre a ralikrossz, de mivel végső soron ők is jó versenyeket szeretnének látni, így szinte biztosra vehető az azonnali siker. Kiváló és példaértékű az a felismerés, hogy e két világhírű versenysorozat nem konkurenciaként tekint a másikra, hanem együttműködve próbálnak meg tovább építkezni felfelé. A DTM-es autókat az F1-es autókhoz hasonló, milliméter-pontossággal kell vezetni, míg a ralikrosszban ezzel ellentétben nincs két ugyanolyan kör, itt a folyamatos improvizációról szól minden.

A Mercedes F1-es tesztpilótája, Pascal Wehrlein a DTM-ben a hétvége egyik főszereplője lehet, de a holtidőben láthat egy kis ralikrosszt is…

A két sorozat között a természetes összefonódást Mattias Ekström személye jelenti. A svéd pilóta a DTM-ben és a ralikrossz vb-n is az Audi gyári támogatásával fut, előbbi sorozatban kétszeres bajnoknak számít, és tavaly is az előkelő második helyen végzett Marco Wittmann mögött, míg a ralikrosszban elsősorban hazai, svéd vb-futamának megnyerésével hívta fel magára a figyelmet. Bár ez nincs kimondva, de nyilvánvaló, hogy ő volt a közös rendezésű versenyhétvége egyik ötletgazdája, legalábbis mindenképp az ő „kettős élete”, az ő személyisége adta az ihletet az együttműködés nyélbe ütésére.

Ekströmnek végre tehát nem kell döntenie, hogy a DTM vagy a ralikrossz vb versenyére utazik el, mivel ugyanott rendezik a kettőt, viszont ettől függetlenül ő sem tud kétfelé szakadni, ezért csak a DTM futamain láthatjuk majd versenyezni Hockenheimben, míg ralikrosszos csapatába, az EKS RX-be Edward Sandström ugrik be a helyére.

Abban biztosak lehetünk, hogy a ralikrossz vb futamai Hockenheimben is robbanni fognak

A ralikrossz vb idei versenyfutása az előző hétvégén, Portugáliában vette kezdetét, az évadnyitó Johann Kristoffersson győzelmét hozta, aki jelenleg holtversenyben vezeti a pontversenyt a címvédő Petter Solberggel. A vb állandó résztvevőin túl Hockenheimben feltűnik a mezőnyben a Top Gear amerikai műsorvezetőjeként is ismert Tanner Foust is, továbbá egy új gyártó, a Mini is megjelenik a porondon a brit JRM Racing projektjének köszönhetően, két MINI Countryman RX Supercarral, amelyeket két amerikai szupersztár, Danny Way és Dave Mirra fognak vezetni.

A DTM nyitófordulója is számos izgalmat tartogat a nézőknek, hiszen most először fog igazi fény derülni az idei erőviszonyokra, és arra, hogy vajon Marco Wittmann és a BMW címvédését meg tudja-e akadályozni Ekströmék vezérletével az Audi, vagy az F1-es tesztelőként is ismert Pascal Wehrlein vezetésével a Mercedes. Az esemény izgalmait és sportértékét tovább növeli, hogy 1988 óta ez lesz az első olyan versenyhétvége, amelyen két DTM-futamot is rendeznek majd – egy negyvenperceset szombaton bokszkiállás nélkül és egy egyórásat vasárnap egy kötelező kerékcserével. 

És akkor az FIA F3-as Európa-bajnokság futamát még meg sem említettük, pedig mint tudjuk, ez az a formulaautós utánpótlás-széria, amelyből Max Verstappen egyből az F1-be katapultálta magát. Érdemes lesz tehát ott is nyitott szemmel figyelni a futamokat, egy-két csiszolatlan gyémánt idén is feltűnhet a mezőnyben.