Miért áll a Red Bull a Toro Rosso szintjén?

F1

2015. március 23. hétfő, 15:07

Mindkét csapat a Renault motorját használja, Christian Horner elmondása szerint azonban a franciák problémái olyan jellegűek, hogy azok a Red Bullt jobban lassítják, mint a fiókcsapatot.

Régen, legutóbb talán 2008-ban állt olyan közel egymáshoz a Red Bull két csapatának teljesítménye, mint az idei Ausztrál Nagydíj hétvégéjén. Az időmérőn Daniel Ricciardo alig két tizeddel volt gyorsabb a náluk jóval kisebb költségvetésből gazdálkodó Toro Rossóban debütáló Carlos Sainznál, és a spanyol a futamon is a nagycsapat nyomában maradt, mígnem az elrontott kerékcsere során rengeteg időt vesztett.

Idén már csak ez a két istálló használja a Renault erőforrásait, így könnyű arra következtetni, hogy mivel annak problémái mindkét csapat autóit egyformán lassítják, a Toro Rosso az aerodinamikai és mechanikai tulajdonságok terén is felzárkózott a négyszeres bajnokcsapatra. Christian Horner szerint azonban ez egyáltalán nincs így, elmondása szerint a Renault bajai őket sokkal hátrányosabban érintik, mint a Toro Rossót.  

Dppi_00115001_544

„Ők is ugyanannyira szenvednek miatta, ám a mi autónkon drámaibban mutatkozik ez meg” – jelentette ki Horner. „A motor problémája ugyanis rengeteg dolgot elhomályosít, például a kanyarbemeneti és -kimeneti sebességet, a gumikopást és az abroncsok csúszkálásának kontrollálását is. Jelen esetben nem lehet megfelelően vezetni az autónkat, ezért a fékerőeloszlás módosításával próbálunk kompenzálni, így pedig nagyon távol kerülünk az optimális állapotoktól. Innentől kezdve csökkenni kezd a fékek hőmérséklete és a gumik már nem is működnek úgy, ahogy kellene.”

Egyúttal azonban a Toro Rossónál pontszerzéssel bemutatkozó Carlos Sainz sem rejtette véka alá, hogy a hétvége során érezhetően mekkora hátrányt jelentett a csapat számára a Renault gyenge teljesítménye.

„Nem akarok kritikus lenni és túl sok mindent mondani az első verseny alapján, hiszen még rengeteg lehetőségünk van javítani a dolgokon. Viszont azt mondanám, hogy jelenleg a Lotusszal szemben lévő a legnagyobb hátrányunkat az alacsonyabb sebességünk jelenti. Sokkal jobbak vagyunk náluk a kanyarokban, de sokkal rosszabbak az egyenesekben. És persze továbbra is a vezethetőség okozza a legnagyobb fejfájást számunkra” – mutatott rá a spanyol.

Tagged: