Mulleré az 1., Micheliszé a 2. futam pole-ja

WTCC

2015. május 2. szombat, 15:54

Yvan Muller Hugo Valente előtt nyerte az időmérőt a WTCC hungaroringi hétvégéjén, de Michelisz Norbertnek és a Zengő Motorsportnak is van miért boldognak lennie.

A délelőtti folyamatos esőzés után az időmérőt már száraz pályán kezdhette meg a WTCC mezőnye, köszönhetően annak, hogy a betétfutamok eseményei, az AutoGP és az ETCC során kellően felszáradt az ideális ív. Persze a nedves foltokra és kerékvetőkre még ilyenkor is vigyázni kell, és talán éppen ez fogott ki Gabriele Tarquinin is, aki a kvalifikáció első perceiben a 4-es kanyarban csúszott ki és csapta hozzá Hondájának elejét a jobb oldali védőkorláthoz. Az autó a pálya közepén állt meg, így piros zászlóval leállították a körözést, az olasznak pedig el kellett könyvelnie, hogy az utolsó helyről lesz kénytelen megkezdeni mindkét vasárnapi futamot.

Dppi_03715003_177

A Q1-ben az már nem okozott nagy meglepetést, hogy Kozlovszkij, a differenciálmű gondjaival küszködő Thompson, valamint Filippi és Demoustier búcsúztak a további küzdelmektől, a második szakaszban viszont már egy komoly áldozatot is szedett a legjobb tíz helyért folyó csata. Egy Citroen is a 11. helyen végzett, mégpedig Mehdi Bennani privát autója, akire az erős marokkói hétvége után most kemény futamok várnak. Annál boldogabb lehet Michelisz Norbert, aki a 10. pozíciót szerezte meg a Q2-ben, miután talán tudatosan erre is játszottak a Zengő Motorsportnál – ez ugyanis nehéz első futam után pole-pozíciót jelent majd a magyar versenyző számára a hungaroringi második futamon.

A legjobb öt közé a négy Citroen és Hugo Valente Chevrolet-je jutott be, és ezúttal nem az lett a végső sorrend, amit a papírforma diktált volna. Mindenekelőtt Ma Csing Hua már azzal kibérelte az 5. helyet, hogy kifutott az időből, így nem tudta az erre kijelölt intervallumban elhagyni a bokszutcát, így lemaradt gyorsköréről. Jose Maria Lopez ezúttal csak a harmadik legjobb lett, hiszen Sebastien Loeböt ugyan megelőzte, de Yvan Mullerrel nem tudott mit kezdeni – a négyszeres bajnok francia megszerezte a pole-t az első futamra, így először nyert időmérőt a tavalyi spái hétvége óta.

A két Citroen közé meglepetésre beférkőzött Hugo Valtente, ám a Campos-Chevrolet pilótája nem tarthatja meg ezt a pozícióját – az első futamon öt rajthelyes büntetést kell lenyelnie egy az első edzésen elkövetett vétség miatt, így az élen Muller mellett Lopez fogja várni a piros lámpák kialvását, megalapozva ezzel egy újabb házon belüli Citroen-csatát.