Nincs sorrend a Red Bull és Toro Rosso közt

F1

2015. május 13. szerda, 12:42

Szerző: Strommer Benjamin

Nem kell Verstappennek és Sainznak fékeznie magát, ha utolérik a nagycsapat egyik versenyzőjét. Míg az újonc F1-es pilóták rendre dicséretet kapnak, Danyiil Kvjatnak oka van egyre kényelmetlenebbül éreznie magát.

A Toro Rosso, annak ellenére, hogy csak két újonc pilótát tudhat soraiban, idén több alkalommal harcolt a Red Bull-lal, akiket időnként meg is előztek: a Malajziai Nagydíjon például mindkét autóval, míg legutóbb Barcelonában Carlos Sainz Jr. csatázott Danyiil Kvjattal, a két versenyző össze is ütközött. A futamot folytatni tudták, valamint büntetést sem kaptak, az összezördülés azonban intő jele lehet annak, hogy a házon belüli harc balul is elsülhet.

„Két kivételes versenyzőnk is van” – mondta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Auto Motor und Sport lapnak, reagálva arra, hogy a B-csapat remeklését sokan a James Key által felügyelt STR10-nek tulajdonítják. Marko ezután kizárta a két istálló versenyzői közötti sorrend lehetőségét. „Ha azt mondanánk a versenyzőknek, hogy fogják vissza magukat, azzal éppen a teljesen ellentétes célt érnénk el. Hogy motiválná ez őket?”

Bár többen úgy vélték, Sainz volt a vétkes a Kvjattal való ütközésben, állítólag csapaton belül az oroszt kiáltották ki hibásnak. „A stewardok minden kérdést neki tettek fel” – árulta el egy szponzori eseményen a 20 éves spanyol, amikor az eset utáni vizsgálatról beszélt. Marko szavai is szigorúnak tűnnek: „Kvjat két másodpercet veszített minden alkalommal, ahányszor lekörözött egy másik autót. Sainz pedig kihasználta ezt” – állapította meg a tényeket, nem kímélve Kvjatot.

Danyiil Kvjat idén még egyszer sem végzett csapattársa, Daniel Ricciardo előtt, pontok terén pedig csupán az ausztrál által gyűjtött mennyiség 20 %-ával rendelkezik. Tekintetbe véve az ifjoncok remeklését és a nekik járó rendszeres dicséretet, a tavaly még szintén Toro Rossónál versenyző ufai lába alatt hamar forróvá válhat a talaj – főleg úgy, hogy biztos lehet, Sainz és Verstappen újra támadni fogja, ha utolérik őt. 

Tagged: