Összkerékhajtással is elérhető lesz az új Ford Galaxy

Autó

2015. április 29. szerda, 12:58

A Kuga, a vadonatúj Mondeo, az S-MAX és az idei év későbbi szakaszában érkező, prémium Edge-en túl a Ford immáron a Galaxy-hoz is Intelligens Összkerékhajtást kínál, ami tovább javítja az autó tapadását és úttartását.

Az Intelligens Összkerékhajtás folyamatosan ellenőrzi az autó kerekeinek útfogását, és kiszámolja, hová és mikor juttasson azonnali forgatónyomatékot. Praktikus innovációival, kategóriaelső kifinomultságával és fejlett vezetősegítő technológiáival a hétüléses személyszállító luxusszínvonalú utazási élményt nyújt.

Ford_Galaxy_03

A Ford bejelentette, hogy a vadonatúj Galaxy összkerékhajtással is elérhető lesz. A Ford Intelligens Összkerékhajtás rendszere észrevétlenül kapcsol az elsőkerékhajtás és az összkerékhajtás között, automatikusan javítva az autó úttartását és tapadását, ami – különösen a csúszós utakon – jelentős mértékben növeli a biztonságot. A rendszer minden 16 ezredmásodpercben (ami egy pislogás egyhuszad részének felel meg) megméri a kerekek tapadását, és 100 ezredmásodperc alatt képes megváltoztatni a forgatónyomaték elosztását az egyes kerekek között – méghozzá úgy, hogy szükség esetén akár az összes vonóerőt a hátsó kerekekhez irányítja. Azáltal, hogy mindig csak akkor és oda irányít vonóerőt, amikor és ahová szükséges, az Intelligens AWD – az állandó összkerékhajtással szemben – csupán minimális hatással van az üzemanyag-fogyasztásra és a CO₂-kibocsátásra. 

“Európa-szerte családok nőttek fel a Galaxy modellel. A vásárlók sokra becsülték, hogy ez az autó hét személyt is első osztályú kényelemben és biztonságban számít, s hogy páratlan variálhatóságával újra meg újra kellemes meglepetést okoz.” – fogalmaz Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „A tapadást aktívan javító Intelligens Összkerékhajtásával a vadonatúj Galaxy most még megnyugtatóbb utazást kínál.”

A fejlett technológiájú Galaxy hétüléses személyszállítóról már április elején “lehullott a lepel”, amikor egy mozgó tréleren feltűnt a híres illuzionista, Darcy Oake egyik mutatványában. A Ford egyébiránt egyre több modelljéhez kínál Intelligens Összkerékhajtást: a vállalat európai palettáján a rendszer már elérhető a Kuga SUV, a vadonatúj Mondeo, az S-MAX és az idei év későbbi szakaszában érkező, prémium Edge SUV kínálatában.

Ford_Galaxy_02_1

Jobb útfogás – szükség esetén

A vadonatúj Galaxy Intelligens Összkerékhatása mindig készen áll. Kis sebességnél a rendszer elsődleges feladata a tapadás javítása. Például ha az autó első kerekei alatt jég van, de a hátsók tapadnak, akkor az összkerékhajtási rendszer az összes hajtóerőt hátra irányítja, hogy az autó mozgásképes maradjon. 30 km/órás sebesség fölött az Intelligens AWD feladata a vezetési érzet és az irányíthatóság javítása; az ehhez szükséges információkat a berendezés a karosszériavezérléstől, a fékrendszertől, a sebességváltótól és az Elektromos Szervokormánytól kapja. A rendszer kanyarodás közben forgatónyomatékot irányít a hátsó kerekekre, csökkentve ezzel az alulkormányzottságot, vagyis azt az állapotot, amikor a jármű a kanyar külső íve felé tolja az orrát, ahelyett hogy a vezető által kijelölt nyomvonalat követné. 

“Az Intelligens Összkerékhajtás szükség esetén aktiválódik, így a téli utakon hatékonyan növeli az autó tapadását, tovább javítva a jellegzetes, személyautós menetdinamikát – méghozzá úgy, hogy csupán minimális mértékben növeli a fogyasztást, és nem rontja az autó kifinomult működését. Az Intelligens AWD segítségével a Galaxy tulajdonosa akár 2000 kilogrammot is vontathat.” – magyarázza nyilatkozta Ulrich Koesters, a Ford Európa termékcsalád-igazgatója.

A vadonatúj Galaxy-modellcsaládban az Intelligens AWD a hatfokozatú manuális sebességváltóval szerelt 150 lóerős, 2,0 literes TDCi motorhoz és a hatfokozatú PowerShift automata sebességváltóval összekapcsolt 180 lóerős, 2,0 literes TDCi erőforráshoz rendelhető meg. A Galaxy motorpalettáján emellett szerepel még a 2,0 literes TDCi blokk 120 lóerős változata is, valamint a Ford új, 210 lóerős 2,0 literes TDCi Bi-turbo motorja, amely még gyorsabb gázreakciókat kínál, és 450 Nm forgatónyomatéka már 2000 1/perc fordulatszámtól rendelkezésre áll. A benzinmotorok közt megtalálható a Ford új, üzemanyag-takarékos, 160 lóerős, 1,5 literes EcoBoost erőforrása és a 2,0 literes, 240 lóerős EcoBoost blokk is. A Galaxy minden motorja megfelel az Euro VI károsanyag-kibocsátási előírásnak; az Intelligens Visszatápláló Töltés, az Auto-Start-Stop és az Aktív Hűtőrács technológiák alkalmazásának köszönhetően a modell legalacsonyabb CO₂-kibocsátási értéke 129 g/km.*

Ford_Galaxy_08_1

Utazás első osztályon

A Ford ma tette közzé az Ambiente, Trend és Titanium felszereltségekkel megvásárolható vadonatúj Galaxy árlistáját is, az autó belépő ára 9.540.000 Ft. A vállalat legfrissebb formanyelve alapján megformált autó külső megjelenését kifinomult hűtőrács és keskeny fényszórók teszik karakteressé, a vadonatúj Galaxy hét teljes értékű ülést, praktikus innovációkat, kategóriaelső kifinomultságot és fejlett vezetősegítő technológiákat kínál. A szegmensben elsőként elérhető, egyetlen gombnyomással felállítható harmadik üléssornak köszönhetően a családok könnyen válthatnak a hétüléses utastér és a tágas csomagtér között. Az elöl ülők komfortját a masszázs-funkcióval kiegészített Ford Multikontúr ülések fokozzák, a hátsó utasok kényelméről pedig a simább és csendesebb futást, valamint több teret biztosító integral link rendszerű hátsó futómű gondoskodik. A második és harmadik üléssor utasainak akár 10 mm-rel is nagyobb fejtér jut, mint a kifutó Galaxy modellben, s a harmadik üléssorban a fejtér akár 40 mm-rel is nagyobb lehet, mint a konkurensek esetében.

Ford_Galaxy_06

A vadonatúj Galaxy a városi forgalomban és az országutakon is fejlett technológiákkal segíti a vezetőt:

· Aktiválása után az Intelligens Sebességhatároló leolvassa a közlekedési táblákat, segítve a vezetőt a sebességkorlátozások betartásában, és a gyorshajtási bírságok elkerülésében

· A Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető Rendszer mérsékli a más járművekkel vagy gyalogosokkal történő, bizonyos típusú frontális ütközések hatásait, vagy segít egyes ütközések elkerülésében

· Az adaptív LED-fényszórókhoz kifejlesztett Vakításmentes Távfény technológia érzékeli az autó előtti útszakaszon lévő járműveket, és csökkenti a fényerőt, hogy a reflektor ne vakítsa el a szembejövőket, ugyanakkor maximális fényerőt biztosít az úttest többi részén

· Az Osztott Első Kamera segítségével az autós jól átlátja az elhagyni kívánt parkolóhely környékét vagy a szűk kereszteződést, hiszen a Galaxy orr-részébe beépített 180 fokos látószögű kamera képe a középkonzol 8 colos, nagy felbontású érintőképernyőjén jelenik meg 

A Ford Adaptív Kormányzás segítségével a Galaxy új szintre emeli a modellre eddig is jellemző személyautós menetdinamikát; az új technológia a sebesség függvényében változtatja a kormánymű áttételét, optimalizálva a jármű manőverező képességét és a kormányzás pontosságát.