Raikkönen: A csapat nem szólt, ezért kiestem

F1

2015. június 20. szombat, 17:25

Szerző: Strommer Benjamin

Az F1-es kvalifikáció megdöbbentő fejleménye volt Kimi Raikkönen korai távozása a Q1-ben. A Ferrari egész egyszerűen elfelejtette közölni vele, hogy nem lesz idő utolsó gyorskörére.

A szabadedzéseken még erősen teljesítő finn – aki ráadásul az előző nagydíjon, Kanadában szerezte meg idei legjobb rajtpozícióját, a harmadikat – az Osztrák Nagydíj felszáradó pályán zajló Q1-ét a 18. helyen zárta, ez pedig azt jelenti, hogy méltatlan módon csak a két Manort bírta megelőzni. A versenyző épp akkor készült utolsó gyorskörére, amikor belengették előtte a kockás zászlót. „Hogyan lehetséges ez?” – kérdezte a Ferraritól egy meghökkent rádióüzenetben.

Az kvalifikáció után a csapat számlájára írta kiesését, akik nem tudatták vele, ki fog futni az időből. „Kaptam információt, csakhogy az nyilvánvalóan rossz volt” – nyilatkozta a finn pilóta. „Azt csináltam, amire kértek engem, és kiestem. Egyáltalán nem szóltak arról, hogy az eredeti terv már nem lehetséges, a körről pedig teljesen lekéstünk. Nekem azt mondták, hogy három köröm van, nekik pedig nyilván fel kellett tűnnie egy ponton, hogy túl későn mentem ki, idő pedig nem lesz háromra.”

„A szokásos teendőim csináltam, amikor hirtelen azt mondták, változott a terv. Valójában túl későn küldtek ki, elvesztettük a kört, ez pedig nagyon sokba került. Ahhoz a tervhez tartottam magam, amit elmondtak. Egy ponton hiba történt. A terv megváltozott, de nekem egyáltalán nem szóltak róla” – ecsetelte tovább az eseményeket Raikkönen, habár érezhetően ő is belekeveredett magyarázatába.

Mindenesetre bízik abban, hogy akárcsak csapattársa, Sebastian Vettel Kanadában – aki a 16. rajtkockából ötödik helyre zárkózott fel –, ő is értékes pontokat fog szerezni. „Nyilván a helyzet nem ideális, sokkal előrébb kellene állnunk. Az élen kellene harcolnunk, de megpróbáljuk a legjobbat nyújtani. Igen, vannak hosszú egyenesek, de két trükkös kanyar is, így nagyobb az esélye, hogy valami történni fog az első két kanyarban. Megpróbálok kimaradni a sz*rból az első körben, azután úgy gondolom, meg kell lennie a tempónak. Eddig a pontig egészen jó hétvégénk volt.”

A számtalan büntetés miatt Raikkönen a vasárnapi rajtrácson jóval előkelőbb pozíciót foglalhat el, jelenlegi állás szerint a 14. rajtkockát.

Tagged: