Ricciardo: Monaco és a szupermarket

F1

2015. május 16. szombat, 14:09

Szerző: Strommer Benjamin

A múlt és jelen F1-es pilótái sok mindenhez hasonlították már a Monte-Carlóban való versenyzést: egy szupermarketben való körözgetéshez azonban eddig még nem.

A Red Bull 25 éves versenyzője, Daniel Ricciardo kellemes emlékekkel rendelkezik a szűk városi pályáról: tavaly felállhatott a dobogó legalsó fokára, mindössze négy tizedmásodperc lemaradással kísérte a célba Lewis Hamiltont. Mivel az autók közötti különbségek ezen a pályán nem jelentkeznek annyira élesen, Ricciardo bizakodhat, hogy a hercegségben meg tudja javítani idei legjobb eredményét, amely eddig csupán két hatodik hely.

„Egy versenyző perspektívájából – talán a csapatok ezt máshogyan látják – a legjobb dolog Monacóban az, hogy olyan pálya, amelyiken a versenyzőnek nagyobb befolyása van az eseményekre. Formula-1-es autót vezetni mindenhol különleges, a sebesség, erő és gyorsulás egyszerűen elsöprő, de ott olyan, mintha egy szupermarketben próbálnál egy kört megtenni. Ez pedig egészen elképesztő” – mondta Ricciardo a Red Bull hivatalos előzetesében.

Ricciardo Hamilton mögött a tavalyi monacói versenyen

Sok hasonlatot hallhattunk már a 3340 méteres aszfaltcsíkról, az egyik legismertebb Nelson Piquet nevéhez fűződik. „Ismerem azt a mondást a Monacóban versenyzésről, hogy olyan, mintha a fürdőszobádban bicikliznél (Piquet igazából nappalit mondott). Nos, amikor gyerek voltam, szerettem a kicsi biciklimmel tekerni a házban. Szórakoztató volt, több akadállyal, kissé több veszéllyel.”

„Valójában ez az, amit szeretek. Falak a pálya körül, hepehupák az aszfalton, ez az, ami valódibbá teszi. A pálya karakteres, ezt lehet érezni az autóból. A hibák nem engedhetők meg, a koncentrációszinted az egekbe ugrik, és magad is lenyűgözöd azzal, milyen gyorsan csinálsz mindent. Csak az, hogy egy kört teljesítesz, már eredménynek tűnik. Kihívásnak érzed” – magyarázta Ricciardo.

Tagged: