Tanak biztonságért kiált az autós úszása után

Rali

2015. március 12. csütörtök, 18:36

A Mexikó Rali első napján tóba zuhanó és sérülés nélkül kiszálló észt versenyző úgy véli, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek nagyobb figyelmet kellene fordítani a WRC biztonságára.

Az első megdöbbenés után persze mindenki megnyugodott, amikor meglátta a lassan elsüllyedő Ford Fiestából kikászálódó Ott Tanakot, és navigátorát, Raigo Möldert a Mexikó Rali pénteki napján. Az észt úgy érzi, eljött az idő az FIA számára, hogy változásokat eszközöljön a sportágban.

„A bajnokságban számtalan ehhez hasonló hely van, és Jarmo az a srác, akinek a legtöbb tapasztalata van közülünk, és az FIA talán hallgatna rá ” – utalt Tanak a finn Jarmo Lehtinenre, aki Mikko Hirvonen mellett 2002 és 2014 között 13 győzelmet szerzett. Az észt annak kapcsán hozta fel a visszavonult navigátort, hogy ő lenne a legalkalmasabb arra a feladatra, a biztonság javítását illetően.

„A biztonságnak elsődlegesnek kellene lennie, és szükségünk van Jarmóra ahhoz, hogy nagyobb rálátásunk legyen az egyes versenyek szakaszaira. Számára ez könnyű lenne, hiszen tavaly minden egyes szakaszon végigment. Egy olyan sráccal, mint vele, könnyű lenne dolgozni, aki tudja, mire kell figyelni. Most jött el az idő, hogy az FIA hallgasson az ilyen srácokra.”

A Mexikó Rali főszervezőjét, Patrick Suberville-t meglepte, hogy milyen mély vízbe esett a Ford Fiesta. „Normális esetben nincs ott víz. Máskor vissza tudott volna térni a pályára, de a vízszint ebben az évben magasabban volt a szokásosnál. Azért nem voltak a helyszínen búvárok, mert eddig soha nem történt ilyen – hiszen egy egyenesről van szó.”

Az FIA WRC-menedzsere, Michelle Mouton is kifejtette gondolatait az Autosportnak. „Évek óta hajtottak a versenyzők ezen a szakaszon, és sosem történt még probléma.” A hölgy Tanak felvetésére is reagált. „Gondolkozunk rajta, de ne kérjék tőlem, hogy rögtön meghozzam a döntést.”