ÉLŐ: Kövesd itt a Belga Nagydíjat

A versenyzők egymás után behajtanak a bokszba, a jelenlegi szabályok szerint ugyanis ott kell várakozniuk.

Piros zászló, leállítják a versenyt. A javítás ezek szerint még el fog tartani egy darabig a gumifalnál.

A gumifal rendesen megrongálódott, lehet hogy sokáig el fog húzódni a javítás, a mezőny pedig addigis a biztonsági autó mögött kocog. Többen a bokszot is megjárták már ezen időszak alatt. Az élmezőnyből Hülkenberg volt kint, és csak egyetlen helyezést vesztett Ricciardóval szemben.

Itt egy videó Magnussen bukásáról. Látható, hogy a becsapódás pillanatában a pilótafülke köré helyezett fejvédő magasítás is kirepült a helyéről.

A baleset az Eau Rouge után történt, a Renault megcsúszott a domb tetején – az okokról bizonyára a csapat közöl még részleteket később. A SkySports szakértője, Martin Brundle szerint mindenesetre az a legvalószínűbb, hogy a dán hibázott.

Most már a tényleges biztonsági autó a pályán. Magnussen már ki is szállt az autóból, jól van, bár láthatóan biceg egy kicsit.

Nagy bukás! Kevin Magnussen Renault-ja a gumifalban!

Az ismétlésből látszik, hogy az első körben Wehrlein hátulról belehajtott Button McLarenjébe. Ez okozta mindkettőjük korai búcsúját.

Sainz mellett már a kiesők sorát gyarapítja Wehrlein, Button és Ericsson is.

Raikkönen már körhátrányban van, bajait tetézve pedig a bokszban jártakor még autója is lángra kapott.

Eltűnt a VSC-jelzés, ismét teljes tempóban a mezőny.

Verstappen autója sem úszta meg a rajt utáni incidenst, neki is ki kellett hajtania egy szárnycserére. Vettel, Verstappen és Raikkönen jelenleg a 15., 16. és 19. helyen állnak, miután szendvicsbe szorították egymást a La Source-ban.

Virtuális biztonsági autót léptettek érvénybe, a Kemmel egyenesben rengeteg törmelék szóródott szét Sainz gumija miatt.

Carlos Sainz jobb hátsó kereke eldurrant, a spanyol kicsúszott a pályáról, miután autója irányíthatatlanná vált. Még nem tudni, mi volt a gumihiba oka.

A versenyt Rosberg vezeti, mögötte pedig alaposan felkavarodott a sorrend: a tolakodásban Hülkenberg jött fel a második helyre, akit Ricciardo, Massa, Grosjean és Bottas követ. Alonso már a 12., Hamilton a 15. az első kör után.

Verstappen, Raikkönen és Vettel egymás mellett érkeztek az 1-es kanyarhoz, de nem volt elég hely mindenkinek. A két Ferrari összeakadt, és nem csak Vettel jött ki belőle rosszul, Raikkönen is lassan halad a pályán.

Elrajtolt a mezőny, Vettel megpördült az első kanyarban!

Az idő ma is száraznak ígérkezik, a vártnál nagyobb hőség pedig különösen megterhelő lehet a gumik számára, legalábbis ettől tartanak sokan a mezőnyben.

Már zajlik a felvezető kör a 7004 méteres pályán – csak pár pillanat a rajtig.

Rosberg, Raikkönen, Vettel és Ricciardo a lágy gumikon rajtol az első tízből, köszönhetően az időmérőn látott taktikázásuknak. Hamilton és Alonso pedig az egyedüliek, akik a közepes, vagyis az itteni legkeményebb keveréket választották. Hosszú első etapot terveznek.

Marcus Ericssonnak is van egy 10 rajthelyes hátrasorolása – és ő az egyetlen, aki a bokszból fog rajtolni.

Egy rajtrács utolsó sora ritkán tartogat olyan izgalmas felállást, mint most, hiszen Hamiltonhoz hasonlóan Fernando Alonso is összeszedett egy halom rajtbüntetést, így a két bajnok a 21. és a 22. Poénkodtak is ezen.

A közönség azonban a „félhazai” hős, Max Verstappen előmenetelére a leginkább kíváncsi, aki a második helyre kvalifikált, és a Red Bull hétvégi tempóját látva a győzelemért is harcban lehet. A futam rajtrácsát itt végignézhetitek.

Napos napot mindenkinek, vágjunk hát bele a Belga Nagydíjba, a négyhetes nyári szünetet követő első F1-es versenybe, aminek különös színezetet ad, hogy a megszokottal ellentétben most a két Mercedes a rajtrács két ellentétes végéről rajtol.

Forrás: www.formula.hu – RSS