Így tanítják F1-re az embereket Bakuban

F1

2016. június 8. szerda, 10:04

Szerző: Dezső Attila, Fotó: Baku City Circuit

A Kaszpi-tenger partján tűkön ülve várják Azerbajdzsán első F1-es nagydíját, de ehhez az is kellett, hogy felkeltsék az érdeklődést az emberekben – a verseny promótere elárulta, hogyan próbálták elérni ezt.

Charlie Whiting látogatása után Baku már majdnem készen áll arra, hogy vendégül lássa a száguldó cirkuszt – de kik fognak helyet foglalni a lelátókon? Arif Rahimov, az Európa Nagydíj promótere a The Paddock Magazine-nak adott interjújában elmesélte, miként próbáltak érdeklődést generálni az országban a Forma-1 iránt, és hogy milyen erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Azerbajdzsán sajátjának érezze a sportágat.

Fernando Alonso és Arif Rahimov

„Több mint ötezer önkéntest és ezer pályabírót képeztünk ki az egész országból, e mellett pedig szeretetet próbáltunk csiholni bennünk a sport iránt, melyet remélhetőleg éveken keresztül magukkal visznek majd” – nyilatkozta Rahimov. „Hazánk médiájából is elvittünk néhány képviselőt Bahreinbe és Abu Dhabiba, megmutatni nekik, hogy milyen hihetetlen show-ra képes a Forma-1, és hogy ezt az üzenetet népes közönséghez is el tudják majd juttatni.”

„Aztán folyamatosan műhelyeket, médiaeseményeket tartottunk, segítségül hívva eseményünk VIP nagyköveteit (például a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót – a szerk.), annak érdekében, hogy a diákokkal, a médiával, és a lakossággal megismertessék a sportágat” – mondta Rahimov, aki tudja, hogy nem rövid idő alatt fog bekövetkezni az érdeklődés felszítása, de nincsenek kétségei afelől, hogy a Forma-1 erős rajongói bázisra fog találni a Kaszpi-tenger partján.

„Tudjuk, hogy Baku nem máról holnapra fog motorsport-fővárossá válni, de az a célunk, hogy az F1-es rajongók egy új, aktív és megfelelő ismeretekkel rendelkező generációja szülessen Azerbajdzsánban. Első Forma-1-es versenyünk promótereként persze az is az álmaim között szerepel, hogy egyszer egy azerbajdzsáni csapat és/vagy pilóta is versenyezzen a sportágban. A Baku City Circuit jelenleg is támogatja országunk egyik legnagyszerűbb fiatal tehetségét, Gulhuseyn Abdullayevet, hogy elérje álmát: a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező motorsport-bajnokságát” – tette hozzá a promóter.

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: