Berei Béla ötödik a világbajnokságon

A Bakuban zajló első kadet világbajnokság második versenynapján két magyar lépett pástra. Berei Béla a 49 kg-osok között egészen a negyeddöntőig verekedte magát, ezzel pontszerző, ötödik helyen zárt. Patakfalvy Luca a 44 kg-osok között a nyolcaddöntőben búcsúzott vitatható körülmények között. Szombaton is két magyarért szoríthatunk.

 

Az Azerbajdzsánban történtekről Patakfalvy Miklós, a szövetség elnöke számolt be honlapunknak:
„Az első kadet világbajnokság nyitónapján nem volt érdekeltségünk, így nyugodtan figyelhettük a mezőnyt, a bírók szemléletét, és gyűjtögethettünk egyéb, kisebb-nagyobb, de mégis fontos információkat.
Azt könnyű volt realizálni, hogy melyik országok versenyzői dominálnak. Nagy meglepetés nem ért bennünket, a kadeteknél is azok a nációk vitték a prímet, akik a felnőtteknél és az ifiknél is meghatározóak. Különösen az irániak remekeltek, de a hazaiak is szépen teljesítettek, az oroszok, az amerikaiak, és persze a koreaiak is. Jutott még érem a szerbeknek, az ukránoknak, olaszoknak, németeknek. Bár aranyat csak egyet szerezett európai ország, nem volt vitás, hogy az öreg kontinenst képviseli a legtöbb ország, és a színvonal is ennek megfelelően nagyon magas.
Este került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyet a szokásos protokoll beszédeket követően, szemet gyönyörködtető népi tánc program, majd a WTF csapatának fantasztikus, akrobatikus bemutatója tett teljessé.

A második versenynapon léptek először küzdőtérre két versenyzőnk, Berei Béla és Patakfalvy Luca.

Az négyes pást (összesen öt küzdőtéren folynak a küzdelmek) első mérkőzésén a 49 kg-os fiúk között Berei Béla lépett színre. Első ellenfele a mongol Ganbat volt. A nyitó menetben sportolónk egy szép fejtalálattal 3-0-s vezetést szerzett. Nem sokkal utána az ellenfél egy tornádó fejrúgása talált be, és a mongol fiú átvette a vezetést 3-4.
Utána két intést is kapott Béla, és máris 3:5 az ellenfélnek, de a magyar egy testtalálat szépített: 4-5. Ezután a mongol sorozatos elesései és szabálytalanságai miatt összeszedett négy mínuszpontot – igaz, egyet Béla is – de a lényeg, a vége 8:6 nekünk.

Mindössze két mérkőzés után, ismét pástra lépett. Ellenfele a Martinique színeiben induló Maran volt. Az első menet elején Béla remekbeszabott forduló sarokrúgását nem adták meg a bírók, de Mércse Attila edző videozsűrit kért, és a felvétel őt igazolta, 4-0 ide. Ezután nem sokkal egy szabálytalanságot követően mínusz pontot kapott az ellenfél, és ezzel kialakult az 5-0-s menetvégi eredmény. A második periódusban nem sok minden történt, mindössze egy-egy fejtalálat esett itt és ott is, 8-3 a menet vége. Az utolsó felvonásban sem történt semmi említésre méltó, az eredmény is maradt 8-3, így Béla bejutott a legjobb tizenhatba.

A szünet utáni első meccs ismét Béláé volt. Ellenfele az ukrán Kravcsenko. Az első menetben nem történt igazán semmi érdemleges, bár mindketten bátran támadtak, mégis inkább csak méricskélték egymást a versenyzők, keresték az optimális küzdőtávolságot.
A második másfél perc elején kártyát buktunk egy tiszta fejtalálat meg nem adása miatt, de utána ismétel Béla, és 3-0 arányú vezetést szereztünk. Még két szép fejtalálat Béla lábából (4 és 3 pont) és máris 10-0. A menet vége előtt két másodperccel az ukrán is bevitt egy fejtalálatot, így alakul ki a 10-3-as eredmény.
Az utolsó menetben az ukrán fiú mindent megpróbált, de Béla fegyelmezetten, betartva az edzői utasításokat, rendre visszaverte a támadásokat és tolórúgásokkal tartotta távol az ellenfelet.
Egy-egy intés mindkét oldalon, egy sikeres tolórúgás testre versenyzőnk részéről, és kialakult a 11-4-es végeredmény a javunkra. Ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben a német Goekce várta sportolónkat. Az első menetben felváltva estek a találatok, és mindössze egypontos vezetést szerzett a német fiú (2-3). A második menetben sajnos Béla nem tudta a lépést tartani ellenfelével, aki fej és testtalálatokkal 8-4-re elhúzott. Úgy tűnt, versenyzőnk kicsit elfáradt, és a német a harmadik menetben szinte tetszés szerint szerezte a találatokat. A meccs végül 18-6-os német győzelemmel ért véget, de a fiatal magyar minden dicséretet megérdemel.
Béla remekül menetelt, és a kedvező sorsolás lehetőségeit maximálisan kihasználva, Mércse Attila keretedző utasításait pontosan betartva, végül a pontszerző, ötödik helyen végzett.

Sajnos nem sikerült a pontszerzés Patakfalvy Lucának.
Angol vetélytársa, a közelmúltban megverte sportolónkat, de egy vb azért más. Luca és Navarro-Schrank csak kóstolgatták egymást az első menetben, felváltva támadtak, de nem esett érvényes találat egyik oldalon sem. Az első menet 0-0-ra végződött. A másodikban is felváltva támadtak oda-vissza, és a menet vége előtt húsz másodperccel egy szerencsés testrúgás beakadt az angol lánynak, így megszerezte a vezetést. Versenyzőnk bátran próbálkozott, de nem sikerült a menet vége előtt egyenlíteni.
A harmadik periódusban, egy összecsapás után edzőnk videót kért, nem véletlenül, a visszajátszás tisztán mutatta a fejtalálatot így 3-1-re átvette sportolónk a vezetést. Még esett egy testtalálat és 4-1-re alakult az eredmény, ami azután a végeredmény is volt, és ezzel Luca a legjobb tizenhat közé jutott.

A nyolcaddöntőben következett a svéd ellenfelét leiskolázó orosz Shabalina. Az első menetben azonnal egymásnak esett a két versenyző, nem sokat „kóstolgatták” egymást. Az orosz lány többnyire első lábbal támadott és elsősorban fejrúgásokkal próbálkozott. Versenyzőnk ezt a taktikát kiismerve igyekezett a támadásokból kihajolva testrúgásokkal operálni. Érvényes találat nem esett egyik oldalon sem, így a menet vége 0-0.
A második menet elején egy ártalmatlan akciót követően az orosz versenyzőnél hirtelen három pont jelent meg az eredményjelzőn, majd rögtön utána a mi versenyzőnk szép, tiszta találatával 3-3 lett.
Annyira valószínűtlen volt, hogy az orosz kislány arra az akcióra pontot kaphat, hogy az edző nem is észlelte a történteket. Amikor meglátta, azonnal kikérte a videozsűrit. A reklamációt sajnos elutasították, mondván az öt másodperces óvási időn túl volt. Ezután egy-egy testtalálat esett mindkét oldalon és 4-4-es állással vonultak pihenni a felek. Az utolsó menet is bővelkedett izgalmakban. Előbb Luca szerezett vezetést egy szép testtalálattal, és alig harminc másodperc volt már csak hátra a találkozóból. Ezután az orosz kislány kapott egy vitatható fejtalálatra pontot (már a második volt ezen a meccsen) és 7-5-re átvette a vezetést. Luca teljes erővel hajrázott, és sikerült még a szépítés egy testtalálat után, de az idő elfogyott, és nagyon szoros csatában, remek mérkőzésen, de versenyzőnk búcsúzni kényszerült. Így Luca végül a kilencedik helyezést szerezte meg.

A vb második versenynapján léptek küzdőtérre először versenyzőink és nyugodtan mondhatjuk, nem vallottak szégyent, sőt…
Összehasonlítva a mieink lehetőségeit azokkal, akik előttük végeztek, nos, ég és föld. De, ahogy mondani szokták, „a labda kerek”, és ez még csak a kezdet volt. Fiatal versenyzőink tehetsége, elhivatottsága, akaratereje már most is megmutatkozott.
Szombaton következik Szivák Milán 53 kg-ban és Egyházas András 57 kg-ban. Reméljük, hogy hasonlóan jól szerepelnek majd, mint a maiak.”

Forrás: MAGYAR TAEKWONDO SZÖVETSÉG
Fotó: MOB.hu
Forrás: • xlsport.hu –

• Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os induló bónuszát. AKÁR 15.000 FT BEFIZETÉSI BÓNUSZ!